СОМБОР СЕ И ОВЕ ГОДИНЕ УКЉУЧИО У АКЦИЈУ „16 ДАНА АКТИВИЗМА БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА“
СОМБОР СЕ И ОВЕ ГОДИНЕ УКЉУЧИО У АКЦИЈУ „16 ДАНА АКТИВИЗМА БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА“
  • Post category:Друштво

Сомбор се и ове године укључио у глобалну акцију „16 дана активизма борбе против насиља над женама“, у којој учествује 1.700 организација у преко 100 држава света, са циљем да се укаже на овај велики проблем и да се предузму акције за сузбијање насиља над женама.

Кампања је почела јуче, 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава 10. децембра, Међународним даном људских права. У склопу кампање у Сомбору, градски Савет за родну равноправност ће реализовати неколико акција и едукација.

Првог дана кампање чланови овог Савета су са члановима Градског већа, Дарком Смиљанићем и Антонијом Нађ Косановић, разговарали са суграђанима о овој важној теми, кампањи и њеном историјату, а у улици Лазе Костића отворена је и изложба „Знамените жене сомборске“.

На првом састанку феминисткиња Латинске Америке и Кариба, одржаном у Боготи 1981. године, 25. новембар је проглашен за Међународни дан борбе против насиља над женама. Уједињене Нације су 1999. године резолуцијом 54/134 службено потврдиле овај датум.

У знак подршке женама жртвама насиља, Галерија савремене уметности Градског музеја Сомбор наредних 15 дана биће осветљена наранџастом бојом, симболом светле и оптимистичне будућности ослобођене од насиља над женама и девојчицама.