СОМБОР ОБЕЛЕЖИО МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ-а И АИДС-а
СОМБОР ОБЕЛЕЖИО МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ-а И АИДС-а

Град Сомбор je обележио 1. децембар, Међународни дан борбе против ХИВ-а и АИДС-а. Тим поводом представници Града, Црвеног крста, Сомборског едукативног центра и Завода за јавно здравље, разговарали су јуче са суграђанима о важности едукације и превенције у спречавању ширења овог вируса.

  • Град Сомбор је 2018. године усвојио План јавног здравља, где је један од циљева унапређење, очување здравља становништва, као и афирмација и промоција здравих стилова живота. У складу са тим, 2019. године Град Сомбор је потписао Париску декларацију где се залаже да ће предузети све превентивне мере у циљу спречавања и сузбијања ширења ХИВ-а и АИДС-а. Сваке године Град Сомбор кроз разне активности обележава овај значајан датум. Данас овде у центру града због епидемиолошке ситуације, заједно са нашим партнерима Сомборским едукативним центром, Заводом за јавно здравље и Црвеним крстом, на један скроман начин обележавамо Међународни дан борбе против ХИВ-а и АИДС-а, изјавила је чланица Градског већа за област омладине, деце, спорта и здравства Антонија Нађ Косановић.

Секретарка Црвеног крста Сомбор Биљана Клипа истакла је да само применом стечених знања можемо да делујемо на спречавање ширења ХИВ-а.

  • Црвени крст Сомбор од 1997. године реализује низ активности низ превентивних активности у циљу спречавања ширења вируса ХИВ-а. Само правилним информисањем и применом стечених знања можемо да спречимо ширење ХИВ/АИДС-а. Из тог разлога наши едуковани волонтери организују низ различитих превентивних активности. Данас, имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију, активности реализујемо на мало другачији начин, односно путем средстава јавног информисања, путем друштвених мрежа и дељењем информативног материјала, рекла је Клипа.

У организацији Црвеног крста и Сомборског едукативног центра одржана је онлајн радионица „Шта знаш о ХИВ-у и АИДС-у“.

  • Сомборски едукативни центар другу годину за редом у сарадњи са Црвеним крстом Сомбор обележава 1. децембар, Међународни дан борбе против ХИВ-а и АИДС-а. Наиме, СЕЦ се од прошле године мало више укључио у програмске активности које подразумевају превенцију ХИВ-а и АИДС-а, с тим у вези, на нашу иницијативу је Град Сомбор потписао први у Србији и околним земљама Париску декларацију која подразумева веће укључивање локалне самоуправе и већу подршку програмима ХИВ-а и АИДС-а како би се достигли циљеви Париске декларације. Они се односе углавном на то да се досегне по 90% оних који су оболели да добијају терапију, да постану, лаички речено незаразни и то је нешто што ће град Сомбор у наредном периоду и у сарадњи са целим цивилним сектором и другим институцијама тежити, поручио је Срђан Влашкалић испред Сомборског едукативног центра.

Оставите одговор