СОМБОР ОБЕЛЕЖАВА ДАН ГРАДА
СОМБОР ОБЕЛЕЖАВА ДАН ГРАДА

Град Сомбор ће 17. фебруара 2021. године обележити 272. годишњицу стицања статуса слободног краљевског града, односно дан када је 1749. године царица Марија Терезија потписала повељу којом се Сомбор уздигао у ранг слободних и краљевских градова.

Дан Града Сомбора ове године посвећен је обележавању 280 година узгајања кукуруза, веку од оснивања Буњевачког кола и 100 година од првог послератног пописа и првог помињања моношторских Рома.

Прослава ће почети Свечаном академијом која ће бити одржана 17. фебруара од 12 часова у Народном позоришту Сомбор, на којој ће бити уручена „Повеља града“ као и захвалнице за лица, организације, предузећа и установе које су дале свој несебични допринос Граду Сомбору у претходној години. Истог дана од 17 часова на великој сцени Позоришта ће бити одржана промоција књиге Милана Степановића „Сомбор – слово по слово, 101 прича у 30 слова“. Сомборци ће од 19 часова у галерији Културног центра „Лаза Костић“ моћи да погледају изложбу фотографија Иштвана Вирага под називом „Записи о природи и људима“.

У четвртак, 18. фебруара од 17 часова у галерији „Милан Коњовић“ ће бити отворена изложба „Људи, непресушно врело инспирације“, а сат времена касније у Народном позоришту Сомбор ће бити изведена представа „Тенор на зајам“.

Тродневно обележавање Дана града Сомбора ће бити завршено у петак, 19. фебруара, када ће од 17 часова у Градском музеју бити отвореена изложба под називом „Сомборски буњевци“ и пројекцијом филма „Скупљачи перја“ која ће бити одржана у великој сали Културног центра „Лаза Костић“.

Све манифестације се организују у складу са актуелним противепидемијским мерама.

Оставите одговор