СОМБОР МЕЂУ ГРАДОВИМА У КОЈИМА СУ РЕГИСТРОВАНИ КОМАРЦИ ЗАРАЖЕНИ ВИРУСОМ ЗАПАДНОГ НИЛА
СОМБОР МЕЂУ ГРАДОВИМА У КОЈИМА СУ РЕГИСТРОВАНИ КОМАРЦИ ЗАРАЖЕНИ ВИРУСОМ ЗАПАДНОГ НИЛА

Према речима др Ивана Алексића из Завода за биоциде и медицинску екологију, Сомбор је међу шест градова у којима је регистрована појава комараца заражених вирусом Западног Нила.

  • Као и прошлог лета и овог је јули карактеристичан за појаву комараца који носе вирус Западног Нила. Осим у Београду вирус је на комарцима регистриван и у Панчеву, Сомбору, Суботици, Краљеву и Зрењанину, рекао је др Иван Алексић из Завода за биоциде и медицинску екологију.

Грозницом Западног нила заражени су наши домаћи кулекс комарци, а њих су заразиле птице које су нам дошле из Африке. Узорци позитивни на овај вирус дијагностиковани су претходног викенда.

  • Крајем јуна и почетком јула смо узимали узорке а током претходном викенда смо урадили тестирање и установили да има вируса Западног Нила

На питање да ли их можда ове године има више него прошле, др Алексић је за ТВ Прва рекао да на срећу није, јер је ова сезона касније кренула.

  • Можемо рећи да је у односу на прошлу сезону нешто мањи број комараца, али су они нешто агресивнији како би надоместили пропуштено време, навео је Алексић.

Обољење грознице Западног Нила има сличне симптоме грипу.

  • Дакле, температура, грозница, осип по телу, болови у зглобовима. При појави оваквих симптома се треба јавити лекару, објаснио је др Алексић.

И поред честих најава сомборске Градске управе да ће третирање комараца бити одрађено чим временске прилике то дозволе, Сомборци су за сада овог лета били сведоци само једног прскања одраслих комараца са земље. Поред тога, третиране су и ларве комараца код великих вода, али све мере које су у Сомбору до сада предузете како би се смањио број комараца очигледно нису довољне. Сви смо сведоци да је боравак напољу у вечерњим сатима готово немогућ због мноштва комараца, а киша која је најављена за данас и наредне дане ће без сумње, убрзати размножавање ових инсеката.

Оставите одговор