СОМБОР КРОЗ ПРОГРАМ „ПОМОЋ У КУЋИ“ БРИНЕ О СТАРИМА И НЕМОЋНИМА
СОМБОР КРОЗ ПРОГРАМ „ПОМОЋ У КУЋИ“ БРИНЕ О СТАРИМА И НЕМОЋНИМА

Град Сомбор je за реализацију социјалне услуге „Помоћ у кући“, из буџета ове године издвојиo 25 милиона динара. Помоћ геронтодомаћица се обезбеђује особама која услед старости, инвалидитета или хроничних болести нису способна да самостално задовоље основне животне потребе, а породична подршка није расположива или није довољна.

Програмом „Помоћ у кући” обухваћене су услуге попут помоћи у обезбеђивању исхране, набавке намирница, припреме лаких оброка, одржавања личне хигијене и хигијене простора у којем корисник живи, помоћ у загревању просторија, итд. Оваква услуга је доступна и старијим и немоћним житељма у свих 15 сомборских села, а тренутно је користи 250 особа.

Трошкове делом или у целости сноси Град Сомбор, а услугом се омогућава очување и унапређење квалитета живота корисника. Захтев за остваривање права на услугу „Помоћ у кући“ се подноси Центру за социјални рад, који прави листу приоритета. Услугу гертодомаћице могу добити они грађани са нижим примањаима или социјално угрожене особе.

Након утврђивања права на услугу “Помоћ у кући“, Центар за социјални рад доставља упут и пропратну документацију лиценцираној геронтодомаћици.

Оставите одговор