СОМБОР И ОВЕ ГОДИНЕ ОБЕЛЕЖИО СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА
СОМБОР И ОВЕ ГОДИНЕ ОБЕЛЕЖИО СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА

Национална удружење родитеља деце оболеле од рака – НУРДОР обележило је 15. фебруар, Светски дан деце оболеле од рака. Традиционално су организовани скупови на трговима, главним улицама и шеталиштима у више од 30 градова широм Србије. Централна манифестација у Сомбору одржана је на Тргу Светог Тројства у времену од 12 до 14 часова.

Тачно у 13 часова, под слоганом „Загрли снажно!“ симболично су послали једно срце и сви заједно много загрљаја подршке за све малишане који се лече од рака, као и за нашег малог нажалост преминулог суграђанина Радета Пеурачу.

НУРДОР годинама, уз помоћ пријатеља и донатора ради на томе да сектор педијатријске онкологије у Србији буде унапређен и налик онима у развијеним земљама ЕУ. Током 16 година рада уложена су значајна средства у опремање хемато-онколошких одељења у целој земљи и у модерну медицинску опрему. Поред тога, оно што такође годинама покушавају да унапреде, јесте однос друштвене заједнице и јавности према проблемима са којима се сусрећу деца оболела од рака и њихове породице. У протеклој години је удружење значајно радило на овом питању, посебно кроз кампању „Пружи корак“ у којој је учествовало више од 560.000 људи и преко 60 донатора. Обезбеђено је пола милиона евра за нову Родитељску кућу у Београду.

Донације прикупљене кроз обележавање 15. фебруара ће такође бити намењене новој Родитељској кући, с обзиром да се ради о једном од највећих и најзахтевнијих пројеката НУРДОР-а од његовог оснивања.

Нова кућа ће трајно решити питање потреба за смештајем за сву децу оболелу од рака и њихове породице, које су због лечења приморане да дуже време проведу у Београду. Данашњој манифестацији присуствовала је и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић са сарадницима.

-Ово је заједничка борба свих нас и зато афирмишемо ово као једну значајну тему за живот сваког од нас. Заиста могу да кажем да смо током прошле године исказали једну велику солидарност. Сви знамо колико је трајала борба породице Пеурача, разреда и све деце у нашем граду када је у питању наш мали суграђанин Раде, чијим поводом ћемо и данас пустити балоне, и та нека солидарност и нека емоција која се створила у тој борби не треба никада да нас напусти. Зато ми је драго што смо овде данас и да некако уз солидарност и подршку једни другима увек будемо прави пријатељи, истакла је градоначелница Голубовић. Она је исказала захвалност НУРДОР-у који је и ове године организовао догађај и окупио наше суграђане овим поводом уз наду да ће то чинити и у будуће.

Данашњи скуп улепшала су деца чланови хора „Шарени вокали“ као и младе сомборске Зумбице.

Оставите одговор