СОМБОР И БЕЛИШЋЕ ПАРТНЕРИ У ПРОЈЕКТУ „ОМОГУЋАВАЊЕ РАЗВОЈА ОДРЖИВИХ ПРЕКОГРАНИЧНИХ КЛАСТЕРА“
СОМБОР И БЕЛИШЋЕ ПАРТНЕРИ У ПРОЈЕКТУ „ОМОГУЋАВАЊЕ РАЗВОЈА ОДРЖИВИХ ПРЕКОГРАНИЧНИХ КЛАСТЕРА“

У свечаној сали Жупаније 24. јануара 2020. године је одржана отварајућа конференција пројекта „Омогућавање развоја одрживих прекограничних кластера“. Пројекат ће се реализовати на подручју Западнобачког округа и Осијечко – барањске жупаније. Вредност пројекта 1,1 милион евра, а његово спровођење трајаће две године. У том периоду град Сомбор и град Белишће развијаће своје производне кластере. Град Сомбор развијаће кластер са прикупљање и прераду био масе.

  • Град Сомбор ово види као шансу да се опроба у даљем развоју малих и средњих предузећа. Кластер ће се бавити оним што су највеће предности Града Сомбора, а то је пољопривреда, рекла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Пројекти прекограничне сарадње треба да помогну повезивању људи из пограничних подручја и да подстакну њихов развој, јер највећи проблем тих региона је депопулација и недостатак радних места.

  • Пројекат успостављања и јачања прекограничне сарадње између индустрије и јавне управе универзитета и цивилног друштва („четвороструки хеликс“) кроз формирање два заједничка прекогранична кластера има за циљ решавање заједничких изазова у јачању способности раста и потенцијала за запошљавање и иновације локалних малих и средњих предузећа. Два кластера, у сектору пољопривреде и примене нове технологије у пољопривреди у Сомбору, а други у сектору папирне индустрије и машинства у Белишћу формирана су са циљем бољег преношења знања, вештина и подстицања сарадње окупљањем малих и средњих предузећа, институција и организације из региона, истакла је градоначелница.

Она је подсетила учеснике конференције и на друге прекограничне пројекте који су успешно реализовани, а у којима је учествовао град Сомбор и додала да овакви кластери дају примере добре праксе за друге релевантне индустријске секторе у Србији и Хрватској кроз успостављени облик прекограничних међуорганизационих односа, у којима се приватне пословне активности допуњују и стимулишу иницијативама локалних власти, уз подршку универзитета и актера цивилног друштва.

  • Један правац биће производња енергије у облику палета, а други правац биће директан извоз у Хрватску или Мађарску. Биће укључени пољопривредни произвођачи, али и они који ће учествовати у ланцу дистрибуције, каже менаџер пројекта Саша Бошњак.

Кластер Града Белишће биће усмерен на прераду папира.

  • Оно чиме ће се конкретно бавити кластер на нашем подручју јесте папир. Ми радимо на пројекту који ће омогућити изградњу нових творница, а овај кластер биће само подршка у целој тој причи“,, каже Марио Маролин, директор Развојне агенције Града Белишћа.

Оставите одговор