СОМБОР ДОБИО НАГРАДУ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ
СОМБОР ДОБИО НАГРАДУ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ

Градоначелнику Града Сомбора Антониу Ратковићу је у Влади Србије уручена награда за унапређење родне равноправности на локалном нивоу. Ово је друга по реду година у којој се додељује признање, а додељује га Координационо тело за родну равноправност у сарадњи са агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women), а уз финансијску подршку Европске уније, у оквиру пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности“.

Град Сомбор је признање за унапређење родне равноправности на локалном нивоу освојио у оквиру категорије Иновативне политике и праксе у области родне равноправности, за спровођење прекограничног ИПА пројекта „Социјално предузетништво за жене у руралним подручјима“.

Комисија за доделу признања препознала је сомборски прекогранични пројекат „Социјално предузетништво за жене у руралним подручјима“ као једно од иновативних решења за економско оснаживање и удруживање жена. У оквиру пројекта Град Сомбор је поделио 60 хиљада садница лаванде женама у руралним подручјима Сомбора и пројектног партнера Кишкунхалаша у Мађарској. Заинтересоване жене су се укључиле у пројекат путем јавног позива, додељен им је одређени број садница у односу на земљу којом располажу и обучене су о узгоју и преради лаванде. Како би конкурентније наступиле на тржишту, основано је социјално предузеће „Лаванград“ коме ће Град у наредним годинама пружати техничку и финансијску подршку, пре свега за набавку додатних садница и опреме која је потребна за прераду лаванде.

Оставите одговор