СОМБОР ЧЕТВРТИ У ТАКМИЧЕЊУ „ШАМПИОНИ БЕЗГОТОВИНСКОГ ПЛАЋАЊА“
СОМБОР ЧЕТВРТИ У ТАКМИЧЕЊУ „ШАМПИОНИ БЕЗГОТОВИНСКОГ ПЛАЋАЊА“

У Народној Скупштини данас је одржано званично проглашење и додела признања градовима и општинама које су учествовале у такмичењу „Шампиони безготовинског плаћања“. Такмичење је организовано под слоганом „Плати картицом и победи“, учествовало је 60 градова и општина у Србији, трајало је у периоду од 1. јула до 31. децембра 2019. године, а организовала га је Канцеларија за ИТ и еУправу, у сарадњи са НАЛЕД-ом и уз подршку компанија Mastercard и Visa.

Победник такмичења је општина Прибој са остварених 287,24 плаћања на 10 000 становника, која је освојила главну награду – дечје игралиште вредно 20.000 евра.

Град Сомбор је у овом такмичењу освојио четврто место са остварених 180.34 плаћања платним картицама на шалтерима Услужног центра Градске управе на 10 000 становника. Пласманом на четврто место у такмичењу „Шампиони безготовинског плаћања“ град Сомбор је освојио интернет презентацију „У служби грађана“, која ће бити направљена по узору на интернет презентацију Владе Србије.

Награду испред града Сомбора на свечаности у Београду је примила градоначелница Душанка Голубовић.

Такмичење „Шампиони безготовинског плаћања“ организовано је у оквиру кампање Националног програма за сузбијање сиве економије 2019/20. са циљем да се ојача свест грађана о предностима и могућностима коришћења картица као лакшег и сигурнијег начина плаћања у односу на готовину. У оквиру кампање свим заинтересованим локалним самоуправама бесплатно су уведени ПОС терминали, а грађанима је омогућено плаћање картицом уз провизије од 45 динара, односно 1% за износе преко 4.500 динара.

За шест месеци трајања кампање грађани Србије су на шалтерима локалних самоуправа картицом платили укупно 13.560 такси, накнада и пореза, у вредности од 21.667.119 динара, а најчешће су се плаћали изводи из матичних књига и уверења о држављанству. У овом периоду остварен је релативно стабилан месечни раст безготовинских трансакција од 12% у просеку, а у децембру је остварено 38% више плаћања картицом него у јулу, када је почела кампања.

Такмичење је донело и значајне уштеде у времену за грађане, који овом приликом нису морали два пута да чекају у реду приликом прибављања различитих докумената, јер су све могли да обаве у шалтер сали локалне самоуправе и на овај начин је уштеђено и до 500 дана чекања у редовима.

Захваљујемо се свим грађанима који су безготовинским плаћањем на шалтерима Услужног центра допринели да град Сомбор освоји четврто место у такмичењу „Шампиони безготовинског плаћања“, стоји у допису Локалне самоуправе.

Оставите одговор