СМЕШТАЊЕ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА У КОЛЕКТИВНЕ ЦЕНТРЕ ПРЕД ЗИМУ ЈЕ РЕДОВНА АКЦИЈА
СМЕШТАЊЕ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА У КОЛЕКТИВНЕ ЦЕНТРЕ ПРЕД ЗИМУ ЈЕ РЕДОВНА АКЦИЈА
  • Post category:Друштво

Проналазак и смештање илегалних миграната у колективне центре за државу је редовна акција „великог спремања пред зиму“ док невладин сектор упозорава да се овим не решавају суштински проблеми миграната – правни статус или смештај, већ умирује локално становништво.

Припадници Министарства унутрашњих послова на челу са министром Александром Вулином и Комесаријат за избеглице и миграције у претходних недељу дана спровели су неколико акција за проналазак илегалних миграната у Београду и Шиду, а врши се и размештај миграната из пренатрпаних центара у пограничним областима у друге центре.

Неки од миграната шаљу се чак из Сомбора на југ земље у Прешево, указују активисти на терену.

Све ово дешава се у нарастајућем тренду ксенофобије, организовања локалних акција као што су „народне патроле“ или страже грађана у пограничним местима где је примећено веће присуство миграната.

Представници државе ипак негирају да постоје проблеми на локалу и тврде да су ово редовне акције „великог зимског спремања“, када се мигранти преусмеравају са улица у колективне центре како би им током зиме били омогућени адекватни услови али и здравствени надзор уз додатни опрез због пандемије корона вируса.

Владимир Цуцић, комесар за избеглице и мигранте, објашњава за Данас да у овој акцији нема ничег „драматично“ новог и да је ситуација на терену под контролом.

– Ти људи који су ван центара морају да уђу у систем и добију документацију, зато ово радимо. Додатна реална опасност је и корона вирус, важно је да они прођу кроз било какав здравствени преглед и да будемо сигурни да међу њима нема великих жаришта. Нећемо да неко умре од хладноће и глади, да их барем прегледамо и дамо им некакве исправе, објашњава Цуцић.

Он додаје и да не постоје забране кретања из центара тако да мигранти могу да оду кад год пожеле али им се саветује да преко зиме буду у колективном смештају.

Цуцић истиче и да нису на месту замерке невладиног сектора о условима у смештају.

– Капацитета има довољно, стандард је изнад хуманитарног. Сада склањамо шаторе и људи се усмеравају према зиданим објектима, то је то такозвано велико спремање, као и сваке зиме. То се све ради у договору са њима, ми морамо да одржавамо сталну комуникацију. На пример, велики број миграната из Сирије је пребачен из Сомбора на југ уз обећање да ће бити заједно у смештају у коме нема људи других националности да не би долазило до конфликта међу њима, нагласио је Цуцић.

Да је ситуација била посебно критична у Сомбору истиче и Радош Ђуровић из Центра за помоћ тражиоцима азила.

– Ми немамо довољно капацитета да све те људе сместимо. У Сомбору је по четворо људи спавало у једном кревету, вероватно их због тога пребацују на друга места, али тиме се ништа не решава, наглашава он.

Ђуровић сматра да је једно од решење да држава повећа смештајне капацитете, посебно у локалним срединама на северу, и да садашњих 6.000 места није довољно.

– Пре смештаја, прво и основно је решити правни статус миграната, држава мора да их укључи у систем и реши њихов положај. Они сада нису видљиви ни систему ни институцијама. Видим да држава препознаје шта јој говоре грађани из локалних средина, али је питање како ће се на то реаговати. Зато и имамо као последицу нарастајућу ксенофобију и незадовољство грађана. То је производ дезинформација које су давале институције – да је избеглица мало, тај проблем се остављао локалној заједници и грађани су изгубили поверење да им институције говоре истину, сматра Ђуровић.

Он додаје да је једино решење за тај проблем да се локалним самоуправама додељују средства да оне саме воде бригу о мигрантима.

Гордан Пауновић из Инфо парка Београд наводи неколико кључних проблема у тренутној мигрантској кризи – попуњени капацитети за смештај, неусловност објеката, али и то што се нико не бави њиховим кретањем.

– Србија има системски проблем са начином управљања миграцијама јер подржава транзит кроз Србију. Већина тих људи напушта кампове а онда полиција на југу забрањује да им се продају аутобуске карте на станицама. Не можете се бавити њиховим проблемима ако сте их пет година мотивисали да се крећу. И мотивација ове акције није брига о мигрантима већ да се локално становништво умири, да се предупреде те самоорганизоване акције и патроле против миграната а не њихови реални проблеми, закључује Пауновић.

Одговор МУП на протест грађана Шида против миграната

Министар унутрашњих послова Александар Вулин је током акције збрињавања миграната у Шиду поручио грађанима да ће надлежне институције водити рачуна о њиховим потребама и да локално становништво не треба да преузима закон у своје руке. „Верујте својој држави, не наседајте лажним вестима и пустите државу да ради свој посао“, навео је Вулин.

Неколико дана пре тога, у Шиду је одржан протест дела мештана који су затражили да се сви илегални мигранти склоне са улица, да се редукује њихов број у тој општини, као и да се под хитно врати Војска. (Данас)