СМАЊЕН БРОЈ НОВООБОЛЕЛИХ У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ! ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ ПРИМИЛИ ПРВЕ ДОЗЕ ВАКЦИНЕ
СМАЊЕН БРОЈ НОВООБОЛЕЛИХ У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ! ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ ПРИМИЛИ ПРВЕ ДОЗЕ ВАКЦИНЕ

У Западнобачком округу коначно је дошло да пада броја активних случајева од корона вируса, па тренутно има испод 800 инфицираних. Прве дозе Фајзерове вакцине примили су медицински радници, а одзив је одличан, кажу у сомборском Дому здравља. Медицински радници, који су се вакцинисали кажу да се осећају одлично. У Општој болници „Др Радивој Симоновић“ Сомбор кажу за РТВ да се на Ковид одељењу тренутно лечи 37 пацијената, а тешких случајева на респираторима нема.

У Западнобачком округу тренутно је 724 лица позитивно на Ковид-19. Приметан је значајан пад новооболелих и тестираних, али никако није време за опуштање поручују епидемиолози Завода за јавно здравље у Сомбору.

  • Највише активних случајева и даље има Сомбор и то 319, Кула има 215 случајева, Апатин 93 инфицирана, док је у Оџацима 97 оболелих, каже др Гордана Цветић, епидемиолог Завода за јавно здравље Сомбор. Она наглашава да је вакцинација у округу почела прошле недеље и ради се по приоритетним групама здравтсвених радника, у домовима здравља и болници.

Фајзерову вакцину приоритетно су примили здравствени радници у Сомбору, Кули и Апатину.

  • Медицински радници су примили прву дозу вакцине, а другу дозу ће добити за 21 дан и онда се у року седам дана очекује да организам створи довољну количину анти тела. Важно је да сви наши запослени буду заштићени од ове инфекције, каже др Ури Емеше, директорка сомборског Дома здравља.

Клиничка слика код оболелих пацијената је и даље слабост, малаксалост, температура и кашаљ.

Прошле недеље у сомборској Ковид амбуланти је забележен 451 преглед, а 271 пацијент је тетстиран на Корона вирус, и то је отприлике пад од 20 одсто, у односу на недељу пре тога. У сомборску болницу је упућено 30 одсто мање пацијената него пре недељу дана.

У Заводу за јавно здравље Сомбор кажу да је првих 130 доза Фајзерове вакцине већ утрошено, а ове недеље се очекују нове дозе када ће почети и дистрибуција према геронтолошким центрима и приорететним групама здравствених радника. (РТВ)

Оставите одговор