ШИРЕЊЕ ЛАЖНИХ ИНФОРМАЦИЈА ДОВЕЛО ДО ПРВИХ КРИВИЧНИХ ПРИЈАВА
ШИРЕЊЕ ЛАЖНИХ ИНФОРМАЦИЈА ДОВЕЛО ДО ПРВИХ КРИВИЧНИХ ПРИЈАВА

Град Сомбор и Полицијска управа Сомбор апелују на грађане да не буду „плен“ оних који шире панику о ширењу корона вируса и зараженим особама на територији града Сомбора. Дезинформације о епидемији корона вируса и зараженима налазе се на скоро свим друштвеним мрежама.

Кривичне пријаве следују свима који неопрезно користе друштвене мреже, али и средства јавног информисања, за шта су казне још строже.

Кривични закон Србије, иначе, у члану 343 наводи да особа која „изношењем или проношењем лажних вести или тврђења изазове панику, или теже нарушавање јавног реда или мира… казниће се затвором од три месеца до три године и новчаном казном“. Ако је дело из овог члана учињено путем средстава јавног информисања или сличних средстава или на јавном скупу, учинилац ће се казнити затвором од шест месеци до пет година.

Надлежни органи ће покретати истрагу поводом ширења лажних информација путем друштвених мрежа, медија и путем телефонских порука.

Изазивање панике објављивањем лажних података на друштвеним мрежама о зараженима у граду Сомбор већ је довело и до првих кривичних пријава, стоји у допису града Сомбора и Полицијске управе Сомбор.

Оставите одговор