РОД ПШЕНИЦЕ У БАЧКОЈ БИЋЕ МАЊИ ЗА 40 ОДСТО, РАТАРИ ТРАЖЕ 25 ДИНАРА ЗА КИЛОГРАМ
РОД ПШЕНИЦЕ У БАЧКОЈ БИЋЕ МАЊИ ЗА 40 ОДСТО, РАТАРИ ТРАЖЕ 25 ДИНАРА ЗА КИЛОГРАМ

Да ће принос пшенице ове године бити мањи за пољопривреднике и није било изненађење, али откупна цена још увек није објављена. Прогнозе да ће овогодишњи род пшенице бити мањи због суше у време значајних фаза раста и развоја пшенице обистиниле су се. Родило је мање, а и род није баш доброг квалитета.

  • Род пшенице је чак до 40 посто мањи и пшеница је лошијег квалитета. Хектолитарска тежина је мала и има пшенице која је таквог квалитета, да се може користити само за сточну храну, каже пољопривредник Јован Мастиловић.
  • Наш принос по хектару је око 5,5 тона. Све зависи од квалитета земље. Ми смо задовољни приносом, али има и оних који ће имати мање, јер нису одрадили све што је потребно за добру производњу, додаје Јован Мастиловић млађи.

Жетва пшенице биће завршена за неколико дана, а произвођачи су сада у ишчекивању цене. Најављених 20 динара за њих је цена испод сваке економске исплативости.

  • Минимална цена треба да буде 25 динара по килограму. С обзиром да је мало родило и да је мало било посејано, мислим да ће ове године бити проблема. Да би наредног пролећа имали веће површине под пшеницом, цена треба да буде знатно изнад понуђених 20 динара, каже Мастиловић.
  • Чекаћемо, нећемо продавати. Обзиром да ће пшенице бити мање мислим да ће за неколико дана цена ипак ићи горе. Мора, напомиње Мастиловић млађи.

Жетва јечма у западној Бачкој је скоро завршена а род је од четири до пет тона по хектару. Завршена је и жетва уљане репице, а родило је у просеку три тоне по хектару. (РТВ)

Оставите одговор