РЕШЕНО СТАМБЕНО ПИТАЊЕ ТРИНАЕСТ ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА У СОМБОРУ
РЕШЕНО СТАМБЕНО ПИТАЊЕ ТРИНАЕСТ ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА У СОМБОРУ

У Великој сали зграде Жупаније јуче су свечано уручени уговори за усељење у тринаест станова купљених за избегличке породице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, које имају пребивалиште на територији Града Сомбора. Станови су купљени у оквиру потпројекта седмог Регионалног стамбеног програма (РСП) који у Србији, као водећа институција, спроводи Комесаријат за избеглице и миграције.

Свечаности су присуствовали Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора, Светлана Велимировић, заменица комесара за избеглице и миграције, Франческа Бонели, шефица Представништва УНХЦР у Србији, Стефан Стандстад, други секретар амбасаде Норвешке, Јован Лазаров, шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, као и представници међународних и других организација и институција.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић честитао је суграђанима усељење и захвахвалио се Регионалном стамбеном програму на свој досадашњој подршци.

  • Упркос дугогодишњој подршци која је кроз различите програме стамбеног збрињавања пружана нашим суграђанима а који су то постали не својом вољом, већ сплетом животних околности, интересовање је увек било вишеструко веће од онога што је било на располагању у том тренутку. Управо због тога сам неизмерно захвалан Регионалном стамбеном програму Владе Републике Србије и Комесаријата за избеглице, који су потребе Сомбора препознали и уврстили нас у свој седми потпројекат којим ће бити омогућено да још 13 породица добије свој кров над главом у коме ће се осећати и безбедно и удобно, поручио је Ратковић.

Заменица комесара Светлана Велимировић нагласила је да је Град Сомбор, у сарадњи са Комесаријатом и донаторима, много радио на решавању егзистенцијалних проблема избеглица из ратова деведесетих година, којих је 1996. године у овај град дошло више од 14.000.

  • Захваљујем се донаторима овог програма уз чију подршку смо у могућности да решавамо егзистенцијална питања најугроженијих људи, који су у ратовима деведесетих остали без свега што су имали. Наставићемо да радимо и да се ангажујемо, како би помоћ дошла до сваког коме је потребна, рекла је Велимировић.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је првенствено донаторским средствима Европске уније, која је највећи донатор, затим Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Италије, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке. Фондом РСП управља Банка за развој Савета Европе.

Оставите одговор