РЕКОНСТРУИСАНА ПИЈАЦА „У ЛАНЦИМА“ ПОЧЕЛА СА РАДОМ! ОДМАХ ПРОБЛЕМИ ОКО ЗАКУПА ТЕЗГИ
РЕКОНСТРУИСАНА ПИЈАЦА „У ЛАНЦИМА“ ПОЧЕЛА СА РАДОМ! ОДМАХ ПРОБЛЕМИ ОКО ЗАКУПА ТЕЗГИ

Реконструисана зелена пијаца у центру Сомбора почела је са радом у суботу, 02. јануара 2021 године. Јавно комунално предузеће „Простор“ је данас почело уклањање бетонских тезги са Трга светог Тројства, где је привремено била измештена пијаца док су трајала радови на реконструкцији.

Након што је крајем децембра прошле године одржана лицитација тезги, локална самоуправа је организовала Јавну расправу о нацрту одлуке о пијацама на територији града Сомбора која траје до 12. јануара а дан касније у „Жупанији“ ће бити одржана и јавна презентација нацрта Одлуке о пијацама на територији Града Сомбора.

Лицитација је изазвала негодовање свих пијачних продаваца, а поготово оних који су и највише заслужили да се на њој нађу – код пољопривредних произвођача. Наиме, не само да су почетне цене драматично повећане (учесници лицитације тврде чак 100 одсто), већ су током лицитације постигнуте астрономске цене од стране препродаваца, којима „обични“ пољопривредни произвођачи нису могли конкурисати.

Тако је, на пример, за једну од двоструких пијачних тезги на ударном месту постигнута цена закупа у противвредности од 6.000 евра, при чему је њено коришћење орочено на свега десет месеци 2021. године, односно до октобра, што је, тврде непосредни пољопривредни произвођачи, апсолутно неисплативо за онога ко се не бави препродајом.

Мала села остају без пијаце

Предвиђено је да управљање пијацама остаје у надлежности овдашњег ЈКП „Простор“, уз могућност да Град Сомбор, али и само јавно комунално предузеће део послова повери другом правном лицу или предузетнику. Нацртом одлуке је предвиђено постојање четири званичне градске пијаце („Пијаца у ланцима“, „Занатска“, „Нова Селенча“ и „Вашариште“), као и 12 мешовитих и једна сточна пијаца у насељеним местима сомборског градског подручја. Без пијачних простора ће остати најмања сомборска села, па ће житељи Бачког Брега, Колута и Растине потрепштинама које се продају на овај начин морати да се снабдевају у самом граду или њима ближим, већим селима као што су Бездан или Гаково.

Да ли ће нова Одлука помоћи да се ова појава укине остаје да се види, пошто је њом предвиђено да на већини пијачних јединица продају могу вршити само пољопривредни произвођачи, али и предузетници и правна лица.

Физичким лицима, која немају статус пољопривредних произвођача, односно поседника пољопривредних газдинстава, трговина ће бити дозвољена само у једном делу пијаце „Вашариште“, односно на пијацама у насељеним местима, уколико продају половну робу. Предвиђа се и обавеза ЈКП „Простор” да једном годишње спроведе поступак изјашњавања корисника о квалитету пружања услуга, као и да у року од 15 дана по закључењу тог поступка извести Градско веће о резултатима изјашњења корисника, док су прописане и казне за непоштовање пијачног реда, које се крећу у износима од 15.000 до 100.000 динара. (Дневник, Сомборњуз)

Оставите одговор