РАЗМЕНА СТУДЕНАТА ПЕДАГОШКИХ ФАКУЛТЕТА ИЗ СОМБОРА И ВРАЊА
РАЗМЕНА СТУДЕНАТА ПЕДАГОШКИХ ФАКУЛТЕТА ИЗ СОМБОРА И ВРАЊА

У периоду од 9. до 13. маја 2022. године организована је размена студената између Педагошког факултета у Сомбору и Педагошког факултета у Врању. Студенти сомборског факултета имали су прилику да посете Врање и упознају се са начином рада на Педагошком факултету, као и са културно-историјским знаменитостима града.

Студенти Педагошког факултета у Сомбору су током свог боравка имали богат и организован програм, кроз који их је водила Анђела Протић, сарадница у настави на Педагошком факултету у Врању. Поред похађања наставе, посетили су родну кућу Боре Станковића, Народни музеј у Врању, Бели мост, Зоолошки врт, видиковац на Пржару, Врањску бању, Позориште „Бора Станковић“, а имали су времена и за дружење након свих ових активности.

Они су веома задовољни смештајем и самим факултетом, а посебно истичу како им је занимљива културолошка разлика Сомбора и Врања. Сматрају да им је ова размена обогатила искуство и проширила видике.

– Срећна сам што смо баш ми добили прилику да гостујемо у Врању на Педагошком факултету. Обишли смо доста тога, разменили искуства са колегама и упознали смо се са професорима. Постоји много разлика у настави, али и толико сличности које заправо све будуће учитеље и просветне раднике повезује, рекла је о овој размени студенткиња Исидора Герић.

Студенте Педагошког факултета у Врању са Сомбором је упознала Даница Клипа, сарадница у настави на Педагошком факултету у Сомбору. Током боравка, студенткиње из Врања су похађале предавања, посетиле вртић „Бајка” у којем се реализовала методичка пракса, а у оквиру ваннаставних активности, уз подршку локалне самоуправе, упознале су се са знаменитостима нашег града.

– Веома ми је значила ова размена студената. Пре свега упознала сам се са радом Педагошког факултета у Сомбору, са колегама и професорима са овог факултета. Имала сам могућност уочавања разлика између нашег факултета у Врању и факултета у Сомбору. Координаторка, која је била задужена за организацију активности током нашег боравка овде, веома се потрудила да нам испуни време, покаже град и упозна нас са свим знаменитостима града Сомбора. Декан факултета и сво особље са факултета нас је лепо дочекало и угостило. Веома сам захвална свима на томе, било је лепо бити део ове активности-размене студената, изјавила је студенткиња Јована Ђорђевић из Врања.

Студенте је најпре примио декан Педагошког факултета у Сомбору, проф. др Саша Марковић, а имале су прилику и да разговарају са градоначелником Антониом Ратковићем. Град Сомбор су додатно упознале кроз занимљиву причу коју су им предочили представници музеја, библиотеке, фијакеристи, већница за спорт и омладину и други.

„Надамо се да је ова размена само први облик сарадње који се остварио између ова два факултета и да нас много других активности тек чека“, кажу из Педагошког факултета Сомбор.