РАТКОВИЋ: КОМПАНИЈЕ КОЈЕ ПОСЛУЈУ У СОМБОРУ ШИРЕ ПРОИЗВОДЊУ, ПОГОНЕ ЖЕЛE ДА ОТВОРE И НОВИ ИНВЕСТИТОРИ
РАТКОВИЋ: КОМПАНИЈЕ КОЈЕ ПОСЛУЈУ У СОМБОРУ ШИРЕ ПРОИЗВОДЊУ, ПОГОНЕ ЖЕЛE ДА ОТВОРE И НОВИ ИНВЕСТИТОРИ

Довести инвеститоре и створити услове за нова радна места је значајан економски подухват, кажу челни људи града Сомбора и додају да су основни предуслови испуњени. Као важан разлог наводе завршену индустријску зону, што је, како кажу, у значајној мери допринело доласку улагача, и наглашавају да по инфраструктурној опремљености и позицији, јер су у близини Дунав и границе са Хрватском и Мађарском, Сомбор може да буде конкурентан.

Претходних година објединињена је и оформљена индустријска зона намењена домаћим и страним инвеститорима од којих су поједини већ изградили фабрике, а надлежни истичу да ће за долазак нових, од великог значаја бити изградња брзе саобраћајноце Бачки Брег – Наково.

На 35 хектара површине индустријске зоне у Сомбору опремљене саобраћајном, комуналном и енергетском инфраструктуром слободне парцеле чекају откуп и нове улагаче, а заинтересованих има, кажу надлежни из града. На питање значи ли то нова радна места, одговор им је потврдан, јер ту већ раде домаће и стране компаније које запошљавају значајан број радника, а поједине су откупиле земљиште ради изградње нових производних погона.

  • Компанија „Проџети“ је већ откупила један део парцела у индустријској зони од града и приватних лица, па очекујемо да ове године они почну са изградњом нове фабрике. Свакако да имамо више заинтересованих за откуп, а једна од њих је и компанија „Милагри“, која планира да откупи 2,5 хектара у индустријској зони, па очекујемо да и они крену са изградњом фабрике у наредном периоду. Недавно су нас посетили и инвеститори из Аустрије ради изградње производног погона, а ради се о аутомобилској индустрији и компанији која би могла да упосли до 80 радника. Такође, ту је и компанија која би се бавила прерадом дрвета и израдом намештаја, што нас радује јер и они планирају око 60 запослених, рекао је градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић.

Он је напомеуо да у Сомбору послују две словеначке фирме “МБ Папст” и “ГумаС”.

  • Важно је рећи да је “МБ Папст” откупио две парцеле које су биле у власништву “Заставе”, а планирају да купе још једну од града Сомбора и да у току следеће године крену са изградњом и проширењем капацитета, што значи и додатно запошљавње. Поред тога “ГумаС” је наговестила изградњу једног погона у индустријској зони, у току су преговори и надам се да ће то све тећи у добром смеру. Тренутно највећа фирма која послује у индустријској зони је “Калцедонија” која запошљава преко 1.500 људи, а ту је и неколико домаћих компанија у индустријској зони и једна нова мала домаћа фабрика сира и млечних производа која је недавно завршила свој погон и запослила раднике, каже Ратковић.

Мирослав Ковачић, градски већник задужен за комуналну област и инвестиције каже да је цена квадратног метра у сомборској индустријској зони 591 динар, односно нешто мало више од пет евра. Он напомиње да је земљиште комплетно опремљено, а инвеститор када дође треба само да дефинише прикључке на инфраструктуру.

Један од разлога зашто су инвестиције раније изостале је лоша веза Сомбора са ауто-путем. Зато градски челници наде полажу у изградњу брзе саобраћајнице од Бачког Брега до Накова.

  • Повезаност транспорта са Дунавом и са новим ауто-путем би била једна значајна спојница, јер смо на тромеђи граница са Мађарском и Хрватском. Имамо велики привредни потенцијал, само да се добро повежемо са путевима. Када се заврши пандемија Корона вируса очекујемо да заинтересовани инвеститори како су и планирали, дођу у Сомбор и Западнобачки округ, рекао је Михајло Маћуш, кородинатор за привреду Регионалне привредне коморе Сомбор.

Према Ратковићевим речима, Град Сомбор и Покрајинска Влада су у опремање индустријске зоне уложили око 250 милиона динара, а за довођење нових инвестиција, као важне партнере у том послу, наводи Развојне агенције Војводине и Србије.

  • Брза саобраћајница је један од највећих пројеката који ће се десити у нашем граду, а сигуран сам да ће веома повољно утицати на довођење нових инвеститора. Сви потенцијални инвеститори који су долазили у Сомбор, као један од највећих проблема наводили су управо нашу удаљеност од ауто-пута, а немамо у близини ни теретни гранични прелаз. Верујем да ће брза саобраћајница инвеститорима Сомбор приказати у најбољем светлу. Радује ме што ће изградња кренути управо из Сомбора, а убрзано се ради на урбанистичком пројекту, рекао је Антонио Ратковић. (РТВ)

Оставите одговор