РАСТИНЦИ ЗАБРИНУТИ ЗА СВОЈУ БЕЗБЕДНОСТ! МИГРАНТИ ДВА ПУТА ОБИЛИ ПРОСТОРИЈЕ ФУДБАЛСКОГ КЛУБА, НА МЕТИ И НАПУШТЕНЕ КУЋЕ И ВИКЕНДИЦЕ
РАСТИНЦИ ЗАБРИНУТИ ЗА СВОЈУ БЕЗБЕДНОСТ! МИГРАНТИ ДВА ПУТА ОБИЛИ ПРОСТОРИЈЕ ФУДБАЛСКОГ КЛУБА, НА МЕТИ И НАПУШТЕНЕ КУЋЕ И ВИКЕНДИЦЕ

Житељи Растине ових дана живе у неспокоју због све већег броја миграната. Сама њихова појава у малом пограничном селу са око 300 становника можда и не би била проблем да ноћу не упадају у напуштене куће, проваљују у викендице широм атара и не остављају за собом велики неред. Склањајући се од хладноће, два пута су обили и просторије локалног фудбалског клуба у згради Каштела.

Мештани су се више пута обраћали полицији, али њихов проблем није решен, па су одлучили да позову редакцију Сомборских новина и јавно се пожале. Због могућих проблема са органима реда нису желели да се наводе њихова имена и презимена.

  • У селу има десетак напуштених кућа и све су обијене. Ми нисмо навикли да се закључавамо, а сад се закључавају куће, капије, сушаре и све живо. За сада није било физичких сукоба, али кад до тога дође биће касно, рекао је један Растинац.
  • Имам двоје женске деце, не смем да их пустим напоље да се шетају, каже други.

Недавно је на растинском гробљу, које се налази на свега неколико метара од бодљикаве жице, откривен улаз у подземни тунел којим су се мигранти провлачили до Мађарске.

За то се прочуло па су они у такси возилима из Сомбора у великом броју похрлили ка Растини. Притом, према сведочењу мештана, нису долазиле жене и фамилије, већ само одрасли мушкарци од којих подилази језа.

  • Моју викендицу обили су неколико пута. Када приметим да су тамозовем полицију. Полиција дође и отера их, али сутра вече су поново ту. Поред све материјалне штете, оставили су толико смећа да ми је мука отићи тамо. И на крају полицајац мене упозорава да их не узнемиравам, жали се власник једне од викендица.

Растинци разумеју проблеме миграната, али не желе да се у свом селу осећају несигурно, а нарочито не желе да непозвани гости копају тунеле на њиховом светом месту. (Сомборске новине)

Растина није једино погранично место на територији Сомбора које има проблем са мигрантима. Како смо већ писали, са сличним проблемима се суочавају и мештани Риђице.

Оставите одговор