ПРВИХ 100 ДАНА НОВЕ ГРАДСКЕ ВЛАСТИ – РАТКОВИЋ: ПРИОРИТЕТ СТВАРАЊЕ ШТО ПОВОЉНИЈЕ ПОСЛОВНЕ КЛИМЕ ЗА ДОЛАЗАК ИНВЕСТИТОРА, РУС: ДОНЕТЕ ВЕЖНЕ ОДЛУКЕ КОЈЕ УТИЧУ НА РАЗВОЈ ГРАДА
ПРВИХ 100 ДАНА НОВЕ ГРАДСКЕ ВЛАСТИ – РАТКОВИЋ: ПРИОРИТЕТ СТВАРАЊЕ ШТО ПОВОЉНИЈЕ ПОСЛОВНЕ КЛИМЕ ЗА ДОЛАЗАК ИНВЕСТИТОРА, РУС: ДОНЕТЕ ВЕЖНЕ ОДЛУКЕ КОЈЕ УТИЧУ НА РАЗВОЈ ГРАДА

Прошло је 100 дана од када је 21. августа на конститутивној седници изабран градоначелник и конституисана Скупштина града. Тим поводом, свој осврт на 100 дана власти дали су председник Скупштине Града Зоран Рус и градоначелник Антонио Ратковић.

РАТКОВИЋ: ПРИОРИТЕТ РАЗВОЈ ИНФРАСТРУКТУРЕ И СТВАРАЊЕ ШТО ПОВОЉНИЈЕ ПОСЛОВНЕ КЛИМЕ ЗА ДОЛАЗАК ИНВЕСТИТОРА

Градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић првих 100 дана новоизабране градске власти оцењује као кратак период да би се направиле велике инвестиционе промене, али довољан да се настави у зацртаном правцу остваривања планова.

„У свом експозеу на Конститутивној седници Скупштине Града Сомбора изнео сам план приоритета и пројеката за чију реализацију ћемо као тим уложити максималне напоре, да упркос сложеној ситуацији коју је изазвала пандемија вируса корона, али захваљјући и континуитету власти, наставимо убрзан и равномеран развој нашег града и свих насељених места са подручја којим управљамо. Наравно, период од 100 дана је прекратак да бисмо могли да учинимо инвестициони или пројектни бум, али сасвим је довољан да се види да ли смо наставили активности корацима у правцу остваривања изнесених планова.

Приоритет свих приоритета и у овом периоду је развој инфраструктуре и стварање што повољније пословне климе и предуслова за долазак нових инвестиција. У том смислу, веома виско на листи приоритетних пројеката су активности у вези са изградњом „брзе саобраћајнице“ која ће се простирати трасом од Бачког Брега на северозападу Србије, преко Сомбора, Куле, Врбаса, Србрана, Бечеја, Новог Бечеја, па до Накова на истоку наше земље и тако повезати две државе са којима имамо заједничку границу – Мађарску и Румунију, што ће допринети развоју целог региона који том простору гравитира. У том смислу, створени су услови да интензивирамо активности, јер је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић приликом недавно одржаног састанка у нашем граду, најавио да ће држава у наредних годину дана кренути у овај значајан пројекат за који су буџету Републике обезбеђена средства.

Иако нас је корона знатно успорила, како на републичком, тако и на локалном нивоу, одржавамо добру динамику припреме пројектно-техничке документације и јавних набавки, али и реализацију грађевинских захвата.

Оно што је веома актуелно и може да се тиче сваког од нас је адекватна здравствена заштита у прикладном простору. У том смислу, обезбедили смо и потпуно реновирали простор за функционисање тзв. „Covid“ амбуланте за прихват пацијената сумњивих на корона вирус, чиме смо обезбедили услове да се комплетна дијагностика обави на једном месту уз максималну заштиту како пацијената, тако и здравствених радника.

У овом периоду само наставили реализацију пројекта из области водоснабдевања, тако да смо почетком новембра отворили градилиште и почели изградњу објекта постројења за пречишћавање воде за пиће у Бачком Моноштору. Наставили смо добру сарадњу са представницима цркава улагањем у верске објекте, тако да су завршени радови на цркви у Великом католичком гробљу у Сомбору и римокатоличкој цркви Блажене девице Марије у Светозару Милетићу, а финансирали смо и наставак радова на изградњи православног храма у Кљајићеву.

У облсти спорта смо успешно окончли активности у вези са конкурсом за расподелу средстава и потписали смо уговоре са спортским клубовима. Програми и манифестације из области културе се одвијају под посебним условима и онолико колико то дозвољавају околности у вези са короном. Због пандемије смо појачали активности за подршку материјално најугороженијим породицама које имају двоје или више деце која похађају основну школу.

Расписали смо јавну набавку за куповину котларнице на гас за Спортски центар „Соко“ која ће обезбедити бољу снабдевеност градског базена и градске хале „Мостонга“ топлотном енергијом и која ће поред уштеде енергије, допринети смањењу загађења животне средине. Када већ говоримо о екологији и заштити животне средине, поменуо бих да смо ове јесени уклонили три дивље депоније са државног пољопривредног земљишта које су се налазиле у Бачком Брегу, Бачком Моноштору и Дорослову, а током септембра смо посредством Пољопривредне стручне службе Сомбор на територији Града успешно спровели акцију прикупљања амбалажног отпада од средстава за заштиту биља у којој је прикупљено близу пет тона празних боца чиме дајемо допринос заштити животне средине.

Оно што је за наше суграђане такође веома важно, а за сам Град представља један симбол идентитета, али и економске активности, свакако је пијаца „у ланцима“ у самом градском језгру, коју смо реконструисали и где су у току завршне припрме за постављање нових тезги. Већ ових дана ће и продавци и купци поново бити међу тезгама своје омиљене зелене пијаце која је добила ново, лепше лице.

Новина коју смо ове јесени по први пут увели у процесу партиципативног буџетирања је да свака месна заједница делегира по један пројекат који изаберу сами грађани који живе на територији те месне заједнице, а чија реализација ће бити финансирана средствима градског буџета. То практично значи да ће од ове године бити реализовано укупно 22 пројекта – у свакој градској и сеоској месној заједници по један пројектат, што представља значајан помак у поређењу са претходним периодом када смо у оквиру партиципативног буџетирања финансирали само један пројекат.

За реализацију свих активности које су наведене, али и оних које се подраземевају, као што је функционисање комплетног система локалне самоуправе, неопходна су буџетска средства која обезбеђујемо из различитих извора. Један од значајнијих је и лицитација државног пољопривредног земљишта која је управо окончана и која је допринела значајном приливу средстава у градску касу.

У периоду који је пред нама имамо амбициозне планове када је у питању сарадња са Канцеларијом за јавна улагања Републике Србије, али најреалније је да ћемо следеће године да започнемо реконструкцију старачког дома на Апатиснком путу и објекта Центра за социјални рад, а с јесени следеће године да кренемо са изградњом новог блока болнице. Такође, завршамо пројекат за реконструкцију старачког дома на Првомајском булевару на Селенчи као и пројекат друге фазе реконструкције Дома здравља у Мирној улици.

Опет понављам да нас је ситуација са короном успорила, али не и зауставила. Међутим, за више резултата потребно је дакако и више времена, али већ првих сто дана, чини ми се, показује да смо кренули у добром правцу и да нам је темељна одредница – бити у служби грађана“, рекао је Антонио Ратковић.

ЗОРАН РУС: ДОНЕТЕ ВЕЖНЕ ОДЛУКЕ КОЈЕ УТИЧУ НА РАЗВОЈ ГРАДА

Упркос пандемији корона вируса, активности нису суспендоване, већ су само успорене. У протеклом периоду рад Скупштине је несметано организован уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера, а председник Скупштине Града Сомбора Зоран Рус истиче да је за то донет значајан број важних одлука које утичу на рад и развој Града.

„Успели смо да организујемо несметан рад Скупштине поштујући све прописане епидемиолошке мере не угрожавајући здравље одборника, а био бих слободан да оценим, да смо за то време показали да смо веома ефикасни и спремни на одговоран рад. Дакле, за првих сто дана одржали смо чак пет седница и донели заиста значајан број важних одлука од којих зависи даљи рад локалне самоуправе и функционисање и развој Града.

Једна од првих одлука коју је Скупштина усвојила је Одлука о месним заједницама на територији Града, а наша идеја водиља је била да овим актом уредимо могућности за задовољење заједничких потреба и интереса грађана кроз конкретне активности и послове који су дати у надлежност месним заједницама и, да тако кажем, вратимо живот у месне заједнице. Затим, ту је читав сет донесених одлука из комуналне области које се тичу како планова који дефинишу урбанистички разввој града, тако и услуга које град пружа, али и одлука о јавно-приватним партнерствима које су отвориле пут новим инвестицијама. Овде бих као пример навео уређење пословно-спортске зоне око Градског стадиона и хиподрома чиме смо обезбедили услове за даљи развој коњичког спорта и свега онога што га прати – од нпр. организовања школа јахања и различитих атрактивних садржаја који имају везе са коњичким спортом, до изградње смештајних капацитета који су нашем граду неопходни ако желимо озбиљније да развијамо различите видове туризма. Веома значајна одлука, која је изазвала доста интересовања током јавне расправе је Одлука о доношењу плана детаљне регулације у Станишићу којом се омогућава да компанија Пан Харвест из Гакова, која се бави производњом јабука и коштуњавог воћа, поред досадашњих значајних улагања, планира још већа улагања, развија и унапређује свој бизнис и запошљава наше људе.

Затим, ту су одлуке којима се отварају могућности унапређивања комуналних услуга као што су димничарске, које ће омогућити побољшање квалитета ваздуха, али и смањење ризика од пожара, поготово породичних стамбених објеката, или пак одлука о управљању зонама пијаца, конкретно сомборском бувљом пијацом и тзв. живинском пијацом које ће да буду измештене у пословну зону, на локацију бившег Агросавеза где је планирано да се успостави кванташка пијаца, хладњача и модерна тржница са пратећим објектима.

Истакао бих и нашу намеру да сачувамо школе у сеоским срединама, да деца која похађају предшколску установу пређу у објекте школа, а да објекте који су некада припадали Предшколској установи, уступимо месним заједницама где ће грађани имати могућност да организују рад различитих удружења грађана као што су удружења пензионера, удруежња и клубови младих, затим рекреативаца и слично што у значајној мери треба да допринесе оживљавању активности у селима.

Свакако бих поменуо и Одлуку о оснивању савета за међунационалне односе на основу које националне мањине добијају свој инстуитуционални оквир који обезбеђује да се у складу са Законом и Статутом организују градски програми и активности којима ће се и даље доприности афирмацији нашег града као једне истинске мултикултуралне и мултиетничке средине.

Скупштина Града Сомбора је током првих сто дана рада донела и значајан број кадровских решења, од именовања у скупштинским радним телима, до управних и надзорних одбора у јавно-комуналним предузећима и установама до школских одбора, што несумњиво доприноси квалитетнијем и ефикаснијем раду Скупштине. Ту пре свега желим да истакнем да велику већину одлука и других аката које усваја Скупштина доносимо једногласно и без много полемике, јер самом поступку у Скупштини претходи читав низ активности од обраде материјала у надлежним одељењима Градске управе, преко седница Градског већа, до рада скупштинских Одбора и јавних расправа, где се сваки материјал који се упућује на седницу ваљано прегледа и о њему разговара, тако да има довољно прилика и времена да се сваки акт „побољша“ пре него што се нађе пред одборницима Скупштине.

Оно што бих од активности најавио, то је да смо у завршници припрема за још једну седницу Скупштине Града која ће бити одржана у првој половини овог месеца. Могу слободно да кажем да је то једна од важнијих седница јер се на њој усваја одлука о буџету града од које зависи комплетно функционисање система локалне самоуправе у наредној години, од изградње инфраструктуре, до функционисања школа, вртића, установа културе, па до пружања услуга и подршке нашим суграђанима у области социјалне заштите“, рекао је Зоран Рус.