ПРОШЛЕ ГОДИНЕ ОД РИБОКРАДИЦА ОДУЗЕТО ВИШЕ ОД 63 КИЛОМЕТРА МРЕЖА
ПРОШЛЕ ГОДИНЕ ОД РИБОКРАДИЦА ОДУЗЕТО ВИШЕ ОД 63 КИЛОМЕТРА МРЕЖА
  • Post category:Друштво

Рибокрађа је проблем са којим се чувари свих риболовних вода, па и оних које су поверене на чување ЈВП „Воде Војводине“ свакодневно сусрећу. Добро опремљени тимови рибочуварске службе предузећа „Воде Војводине“ свакодневно контролишу рекреативне рибловце и привредне рибаре на води, али је рибокрађа као проблем стално присутна на риболовним водама.

Током 2019. године обављено je више од 2.400 контрола риболовног подручја под ингеренцијом ЈВП „Воде Војводине“, a преконтролисано је преко 8.000 риболоваца. Током контрола заплењено је више од 63 километара нелегално постављених мрежа и 150 комада другог недозвољеног алата за риболов. Против 44 особе поднете су прекршајне пријаве због нелегалног риболова.

Риболовне воде дате на коришћење ЈВП „Воде Војводине“ су: детаљна и основна каналска мрежа Хидросистема ДТД у Бачкој и Банату, део Дунава од Бачке Паланке до Бешке (укупне дужине 64 километра), затим Бегеј, Златица, Караш, Криваја и акумулација Чонопља. ЈВП „Воде Војводине“ брине и о риболовним водама у заштићеним подручјима Парк природе „Јегричка“ и Парк природе „Бељанска бара“. За заштићена подручја морају се купити посебне дозволе, за сваки парк природе посебно.

Из ЈВП „Воде Војводине“ апелују на све риболовце да поштују правила и ограничења риболова, како би заједничким снагама сачували и унапредили рибљи фонд на војвођанским водотоцима.