„ПРОРОЧИЦЕ“ СЕ ПРЕСЕЛИЛЕ НА ИНТЕРНЕТ, ПРЕВАРА ОСТАЛА ИСТА
„ПРОРОЧИЦЕ“ СЕ ПРЕСЕЛИЛЕ НА ИНТЕРНЕТ, ПРЕВАРА ОСТАЛА ИСТА

Пророчке делатности су Законом забрањене и кажњиве, а питање је због чега се још увек у невољи појединци окрећу вештицама, чудотворцима, пророчицама и зашто су у несрећи склони сујеверју са вером да ће им они отклонити зле чини са кућног прага и донети срећу у љубави или здравље?

У Полицијској управи Сомбор апелују на грађане да буду опрезни, јер је током претходне две године било више случајева које су грађани пријављивали за превару због скидања црне магије. У пет случајева, наводе, тужиоци су нашли елементе кривичног дела и додају да је у четири случаја контакт оштећених и гатара успостављен путем друштвених мрежа.

Веровање гатари док гледа у тарот, соц из шољице кафе, пасуљ или куглу је доказ да празноверје влада и данас, и поред широког спектра доступног образовања. Пророчице су своје „експозитуре“ из кућа преселиле на интернет, лакше крију прави идентитет и чекају лаковерне, несрећне и изгубљене људе, којима, у замену за новац, нуде спас од зле судбине.

Грађани кажу, наука је променила многе ствари, али веровање у бацање карти и гатање је остало исто. Због чега се верује вештицама да скидају црну магију, нуде оздрављење, враћају изгубљене љубави, психолози оцењјују као погрешну потребу хватања за сламку спаса.

  • Људи очекују да ће се неко чудо десити и да ће неко споља решити њихове животне проблеме. Подразумевају спољашњи локус контроле коју немају над својим животом. Верују да је неко други одговоран за оно што се њима дешава, каже Меира Мрђенов, психолог-психотерапеут.

Црква не подржава магију, предсказање и сујеверје. Такве појаве се сматрају нехришћанским и лишенима благодати.

  • Интерпретација сујеверја, магије, врачања и свега осталога са перспективом православних икона или било које верске заједнице потпуно не иде једно са другим, наводи протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски.

Рад пророчица је кривично кажњив затвором од шест месеци до пет година и новчаном казном.

  • Број непријављених догађаја је и најинтересантнији, јер људи углавном, бар већи део, из разних разлога не пријављују такве догађаје. Један од разлога је и срамота да су преварени, а други да ипак верују да су им чини скинуте, истиче Јосип Коберски, шеф Одсека за сузбијање општег криминалитета у Полицијској управи Сомбор.

Полиција апелује на грађане да пријаве пророчке делатности које су део црног тржишта.

Током претходне две године на подручју Западнобачког округа забележено је седам случајева, а најчешће жртве новчане преваре гатањем биле су жене. (РТВ)

Оставите одговор