ПРОЈЕКАТ „ПОБОЉШАЊЕ ПРЕКОГРАНИЧНОГ ПУТА ИЗМЕЂУ БАЈЕ И СОМБОРА, ФАЗА II“ ВРЕДАН ВИШЕ ОД ТРИ МИЛИОНА ЕВРА
ПРОЈЕКАТ „ПОБОЉШАЊЕ ПРЕКОГРАНИЧНОГ ПУТА ИЗМЕЂУ БАЈЕ И СОМБОРА, ФАЗА II“ ВРЕДАН ВИШЕ ОД ТРИ МИЛИОНА ЕВРА

У свечаној сали Жупаније одржана је затварајућа конференција пројекта “Побољшање прекограничног пута између Баје и Сомбора, фаза II”, ХУСРБ/1602/21/0061, СО-БАЈА2. Пројекат је финансиран од стране Интеррег Ипа ЦБЦ програма прекограничне сарадње Мађарска – Србија за период од 2014. до 2020. године, а започео је са реализацијом 15. септембра 2017. године и траје до 31. децембра текуће године. Циљ завршне конференције био је да се шира локална заједница информише о пројекту, пројектним циљевима, активностима као и о резултатима пројекта.

Конференцију је отворила Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора истакавши да су се реконструкцијом пута од Сомбора до Бездана коначно створили услови за безбедније путовање према државној граници са Мађарском и Хрватском, као и предуслов да се од Бездана настави реконструкција пута до саме границе са Мађарском, те коначне прекатегоризације граничног прелаза из путничког у теретни за возила до 12 тона.

  • Ову годину завршавамо са једним овако значајним пројектом који је од Европске уније добио и највећу подршку и када су у питању финансијска средства. Реализацијом пројекта и побољшањем путне мреже повећаће се обим саобраћаја те ће транспорт роба, услуга и људи бити бржи и безбеднији. Ово је први предуслов јачања прекограничне сарадње и одрживог економског развоја, што ће имплицирати и побољшање друштвених и културних веза, истакла је градоначелница Душанка Голубовић и изразила наду да ће се око Сомбора изградити и друге заобилазнице.

Пројекат „Побољшање прекограничног пута између Сомбор и Баје, фаза II“ је резултат прекограничне сарадње институција Србије и Мађарске. Европска унија овај пројекат суфинансира кроз Intereg – IPA програм прекограничне сарадње Мађарска – Србија, а укупна вредност пројекта је 3.122.670.000 евра.

По речима менаџера пројекта Саше Бошњака, реализацијом овог пројекта проширен је пут од улице Максима Горког у Сомбору до Бездана у дужини од 14 километара. Укупна деоница пута која је обухваћена пројектом што кроз Србију што кроз Мађарску је 56 километара. Директни резултат је побољшање пута између Сомбора и Баје, који подразумева повећање носивости пута на 11,5 тона и проширење пута са 6 на 7,20 метара и банкине до 1,5 метара.

Партнери на пројекту у Републици Србији су ЈП „ Путеви Србије”, као водећи партнер на пројекту и Град Сомбор као партнер на пројекту, а партнер из Републике Мађарске је НИФ Зрт. – Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő zártkörűen működő Részvénytársaság.

На завршној конференцији учествовао је и Имре Керн, државни секретар за инфраструктуру и Синиша Сретеновић као пројект менаџер испред ЈП Путеви Србије. Конференцији пројекта присуствовали су сви партери у пројекту.

This Post Has One Comment

  1. Jovan

    Kad objavljujete tekst vodite računa i o eventualnim greškama u istom. Neverovatna vam je ukupna vrednost projekta od preko tri milijarde evra.

Comments are closed.