„ПРОЏЕТИ“ ГРАДИ ИНДУСТРИЈСКИ КОМПЛЕКС У СОМБОРУ – У ПЛАНУ 5 ПОГОНА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ОБУЋЕ
„ПРОЏЕТИ“ ГРАДИ ИНДУСТРИЈСКИ КОМПЛЕКС У СОМБОРУ – У ПЛАНУ 5 ПОГОНА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ОБУЋЕ

Италијанска компанија Проџети која се бави производњом обуће градиће индустријски комплекс у Индустријској зони у Сомбору.

На површини од 64.284 м2, на северозападу индустријске зоне, биће изграђена управна зграда, пет погона за производњу обуће, складишни простор, аудиторијум, зграда обданишта за децу запослених, зграда пословних апартмана и две портирнице.

Урбанистички пројекат за потребе изградње индустријског комплекса израдила је фирма Шипинг доо из Земуна, а наручилац пројекта је компанија Проџети доо Владимирци.

Пројектом је планирана фазна изградња индустријског комплекса са седам објеката у низу – кружним правцем, који су повезани надкривеним кружним коридором и четири пратећа објекта. Према пројекту, уз управну зграду, која ће обухватати и центар за развој, налази се производни и скалдишни простор. Сваки од наведених простора имаће припадајући корисни део (мушке и женске свлачионице са толетима и тушевима, као и протор за паузу). Уз аудиторијум планирани су амбуланта и тоалети, док су као пратећи објекти замишљени зграда пословних апартмана, зграда обданишта за децу запослених и портирнице.

  • Комплекс ће имати обезбеђен паркинг простор за возила и за бицикле, као и простор за утовар и истовар. Пожарни пут окружује цео комплекс, планиран је простор за отпад, а слободне површине су уређене као стазе за приступ објекту и травњаци са високим и ниским растињем. Планира се ограђивање целог комплекса транспарентном металном оградом са парапетом – наводи се у документацији.

У оквиру пројекта наведене су и технологије које ће се користити у новом индустријском комплексу, као и процес производње:

  • Ток робе почиње од магацина где стижу сирови материјали из Италије. Након истовара следи стопроцентна провера: кожа се контролише и оштећења на њој се посебно обележавају, док се сваки део додатне опреме посебно проверава како би се утврдило који није прихватљив. Затим се све складишти на регале.
    Производња почиње тако што се прво одабере роба које је потребна за дневну производњу и затим се транспортује до одељења за сечење. Сва кожа, тканине и ојачања веома прецизно се секу у складу са налогом за производњу помоћу аутоматских машина са сечивима и смештају се у кутије у којима путују кроз цео процес обраде горњег дела обуће. Исечени делови затим пролазе кроз читав низ процеса припреме како би се припремиле ивице за даљу обраду: све се доводе на исту дебљину (изједначавање), неке ивице се праве тањим како би прихватиле више делова заједно (брушење), ивице видљивих делова се такође ручно боје. Када је ципела готова, на неке материјале се стављају одређена ојачања и кит како би били отпорнији.

Како се даље наводи, следи завршна фаза обраде која се обавља у различитим деловима објекта: то представља завршно формирање горњег дела, делови се спајају и спарују користећи смолу (лепак) и затим прошивају уз помоћ једноставних шивећих машина, дајући облик завршно обрађеном производу.Горњи делови се затим проверавају и припремају за транспорт.

Машине које се користе су хефталице, ласерска машина за сечење, машина за брушење, машине за скраћиваје, штампач.

Подсетимо, италијанска компанија купила је у августу прошле године три парцеле у сомборској индустријској зони, на којима је, како су тада саопштиле градске власти, у плану градња нових објеката за производњу обуће и делова за обућу.

Проџети је основан 2001 године, на иницијативу браће Романа и Енрика Росија, који су дуги низ година присутни у индустрији обуће, а главни предмет активности фирме је прерада полупроизвода (горња лица) и готове обуће за највеће светске модне куће као што су Гуцци и Прада.

Прада се већ производи у Србији, око 75.000 пари ципела годишње, у фабрици у Вршцу, одакле се ципеле дистрибуирају широм света са етикетом „Made in Serbia“.

Проџети тренутно запошљава око 1.000 људи у својим погонима које се налазе у Сомбору, Вршцу и Владимирцима. (еКапија)

Оставите одговор