ПРОДАВАО ЗАШТИЋЕНЕ ВРСТЕ ПТИЦА НА БЕРЗИ У СОМБОРУ
ПРОДАВАО ЗАШТИЋЕНЕ ВРСТЕ ПТИЦА НА БЕРЗИ У СОМБОРУ

Дана 26. јануара 2020. Покрајинска инспекција за заштиту животне средине, у сарадњи са Покрајинским заводом за заштиту природе, одузела је од Ж. Т. (63) из Бачког Градишта две дивље гуске које је ова особа нудила на продају на берзи ситних животиња која је организована током трајања Сајма перадарства у Сомбору. По сопственом исказу, Ж. Т. је ове животиње добио као мале птице док су још биле у паперју, а временом их је задржао, хранио и ампутирао им крила. Обе јединке су, због прекршаја Закона о заштити природе, који забрањује држање у заробљеништву и продају строго заштићених дивљих животиња, привремено одузете и смештене на опоравак у Прихватилиште за дивље животиње Зоо врта на Палићу.

По пристизању у Прихватилиште, ветеринар их је прегледао и снимио рентгеном, утврдивши да обе дивље гуске имају ампутирано лево крило, те да је крило пресечено на средини костију крила. Против Ж. Т. биће поднета пријава правосудним органима за држање у заробљеништву и нуђење на продају строго заштићене врсте, а птице ће остати у прихватилишту, будући да су трајно онеспособљене за лет.

Покрајински завод за заштиту природе указује на честу праксу узимања дивљих животиња из природе и држања у заробљеништву. Осим што они који на овај начин крше прописе, сматрајући да су дивље птице пожељне као кућни љубимци или украсна живина, оне се често грубо злостављају сакаћењем како не би могле да одлете. У овом случају то је било посебно грубо, будући да су крила дивљим гускама одсечена на средини костију, а преживеле птице остале су трајно без могућности за лет и живот у природи. Овим је прекршен и Закон о добробити животиња, посебно због чињенице да је Ж. Т. изјавио да је председник друштва за одгој малих животиња.

Берзе ситних животиња, које се организују у близини сајмова и изложби љубимаца и домаће живине, постале су места честе недозвољене трговине заштићеним врстама, како живим, тако и њиховим деловима тела и дериватима. Заједно са Покрајинском инспекцијом за заштиту животне средине на подручју Војводине редовно се надзиру овакве берзе, како излагачи врста чије је поседовање и трговина регулисано међународним конвенцијама, тако и продавачи на берзама.

Уколико се у природи на подручју Војводине нађе строго заштићена дивља животиња која није у могућности да се креће, потребно је тај налаз што пре пријавити Министарству за заштиту животне средине или Покрајинском заводу за заштиту природе.

У складу са Кривичним закоником Републике Србије, злосатављане посебно заштићених животињских врста кажњава се новчаном казном или законом до три године.

Оставите одговор