ПРОДАЈА КОНЗУМНЕ РИБЕ УПОЛА МАЊА! ВЛАСНИЦИ РИБЊАКА БЕЛЕЖЕ ГУБИТКЕ И КАЖУ ДА СИТУАЦИЈА НИКАДА НИЈЕ БИЛА ГОРА
ПРОДАЈА КОНЗУМНЕ РИБЕ УПОЛА МАЊА! ВЛАСНИЦИ РИБЊАКА БЕЛЕЖЕ ГУБИТКЕ И КАЖУ ДА СИТУАЦИЈА НИКАДА НИЈЕ БИЛА ГОРА

У којој мери је пандемија изузетно лоше утицала на произвођаче конзумне рибе и значајно погодила овај привредни сектор у нашој земљи, говори податак да је продаја упола мања. Узгајивачи и произвођачи конзумне рибе кажу да таква ситуација траје већ годину дана и да никад није била гора, што доводи у питање економску оправданост и останак у овом послу.

  • Током јесени рибњаци конзумну рибу продају до пролећног поста и то су неке планиране количине. Многима су због смањене потражње остале значајне залихе рибе, претежно конзуми шаран, који стоји у зимовнику. Међутим, ни тамо не може дуго да остане, због старости и одређених болести рибе. И поред тога што су цене пале испод продајних на 200 динара за килограм на велико (шарана који се највише се купује), не види се помак, каже Дамир Ђанић, власник рибњака.

Узгој рибе протеклих годину дана показао је лице ризика у овом послу, а последице изазване пандемијом помрсиле су рачуне многим произвођачима конзумне рибе, јер је потражња пала за око 40 одсто. Уколико се тако настави, економске последице могу бити фаталне, истиче Дамир Ђанић, дугогодишњи алас и власник рибњака код Бачког Моноштора.

  • На производњу и пласман рибе је у много чему утицао вирус који се појавио. Изостало је прављење слава, а главно тржиште за рибу није Војводина, него Србија. Тамо се људи прилично придржавају поста, а код њих се обично скупља много више људи и они су много већи потрошачи рибе. Како ни слава, ни других прослава није било, ми смо на губитку, јер смо 70 одсто рибе пласирали на њихово тржиште. Сада је сва та риба остала, створио се чеп и нема могућности да се ова риба прода. Чим је нечега превише на тржишту и пада цена, па се то десило и са рибом и цена је сада нижа за 40 и 50 одсто. Не можемо да добијемо ни цену колико ми уложимо у производњу шарана. Сада је апсурно производти рибу, а што је најгоре нико не зна докле ће све ово трајати. Још увек имамо рибу коју нисмо продали, која би раније још у новембру отишла. Та риба нам је остала, калирала је целу зиму, морали смо је чувати, па смо имали и губитке. Никоме није добро, јер знам да има рибњака који имају много више рибе него ја и који сада имају већи проблем, јер су им остали дугови за храну, а риба им стоји. Долази топло време, а самим тим ће почети и угинућа, каже Ђанић.

Власници рибњака из Апатина кажу за РТВ да Асоцијација покушава уз преговоре да обезбеди помоћ државе, како би се пролонгирали “водни доприноси” који су знатна ставка.

  • Никад горе време, ово је за нас чист губитак. Субвенције од 10 динара по килограму рибе су редовне, али уз катастрофално малу потражњу то нам не даје никакву наду, јер и ако се у рибарницама тренутно цена килограма рибе креће на велико од 200 динара, до 350 и 450 динара на мало, велики проблем је и даље сива економија, која уз пандемију представља значајан удар на овај сектор, објашњава Душан Медић, власник рибњака из Апатина. (РТВ)