ПРОБИЈЕНИ РОКОВИ ЗА РАДОВЕ НА „СТАРОМ КРУЖНОМ ТОКУ“
ПРОБИЈЕНИ РОКОВИ ЗА РАДОВЕ НА „СТАРОМ КРУЖНОМ ТОКУ“

Реконструкција раскрснице на укрштању улица Венац војводе Радомира Путника, Венац војводе Живојина Мишића, Милоша Обилића и Коњовићеве улице, почела је 04. марта 2020. године, када је постављена саобраћајна сигнализација и саобраћај преусмерен на алтернативне правце.

Добар део улица којима се од тада одвија комплетан саобраћај, не могу да поднесу толику фреквенцију возила па се често стварају и саобраћајни чепови. По том питању посебно је проблематичан део улице Хајдук Вељка, од улице Вере Гуцуње до улице Милоша Обилића где се налази пункт Дома здравља који је током епидемије вируса корона претворен у КОВИД амбуланту. Поред амбуланте, у тих стотинак метара се налази апотека, продавница, ауто-праоница и стовариште грађевинског материјала, па је фреквенција аутомобила у овом делу града била велика и пре затварања „старог кружног тока“. Ионако узан и већ оштећен коловоз у овој улици прави велики проблем возачима од како су почели радови на реконструкцији раскрснице код Видовданског трга, који већ сада дебело касне.

Наиме, уговором је предвиђено да ће радови на изградњи нове кружне раскрснице трајати месец дана, што значи да је посао требао бити завршен још пре петнаест дана! Међутим, према тренутној ситуацији на терену, рекло би се да посла има још доста, а већ сада је рок пробијен за чак пола, од оног, у старту предвиђеног времена.

Инвеститор радова је Град Сомбор, а извођач суботичка компанија „Војпут“.

Како је утврђено уговором произашлим из обављене јавне набавке, радови ће овдашње пореске обвезнике коштати 25,5 милиона динара са урачунатим порезом на додату вредност, односно два милиона више од предвиђених средстава у плану јавних набавки.

Није ово једино градилиште у најужем центру Сомбора. Крајем прошлог месеца, тачније 27. марта почела је и реконструкција градске зелене пијаце у центру Сомбора, а предвиђени рок за извођење радова је 90 радних дана. Поред тога, од априла 2018. године ради се на обнови атријума градске куће. Ни након две године радови нису завршени, па камиони готово свакодневно довлаче материјал. Дакле, из свега наведеног може се закључити да су тешке машине окупирале најуже градско језгро, а грађани добро морају да пазе куда и како се крећу.

Када се свему овом дода да је у току реконструкција Грашалковићеве палате и Омладинског дома, може се рећи да се у сомборском центру ради пуном паром, али се и поставља питање колико плански? Да ли је добро започети толико инвестиција које трају и отежавају функционисање људи у центру града, а при томе ништа не завршавати?

Мислимо да је рационалније и сврсисходније завршити једну започету инвестицију, па прећи на другу, него радовима направити тотални колапс и читаво градско језгро претворити у градилиште! (Фото: архива)

This Post Has One Comment

Оставите одговор