ПРЕСТАНАК ПРЕРАДЕ У СОМБОРСКОЈ КАФИЛЕРИЈИ ЗАВИСИ ОД ВЛАДЕ СРБИЈЕ
ПРЕСТАНАК ПРЕРАДЕ У СОМБОРСКОЈ КАФИЛЕРИЈИ ЗАВИСИ ОД ВЛАДЕ СРБИЈЕ

Сомборска кафилерија ће, после неколико деценија, 15. јануара престати са спаљивањем животињског отпада, најавио је пре два месеца министар пољопривреде. Сада за Н1 каже да ће се то ускоро догодити, чим Влада Србије усвоји Стратегију управљања споредним производима животињског порекла. За грађане Сомбора то је добра вест. Међутим, они који затварање кафилерије траже од 2014. питају да ли је све могло бити урађено раније и без милионских трошкова.

Мириси који изазивају главобољу и мучнину – тако становници насеља Нова Селенча у Сомбору описују шта удишу деценијама. Кафилерија „Протеинка“, једна од две у државном власништву, адреса је на коју велики број кланица и других предузећа из Србије довози животињски отпад на спаљивање.

Н1: Јел имате проблем са њом, са смрадом?

„Како не. Мало, мало, па дивно буде“, каже један становник.

„Има момената кад се не може ни дисати ујутру кад се отвори прозор и тако. И имамо наводно нека сазнања да ће се угасити ове године“, додаје други.

Да ће тако бити обећао им је министар пољопривреде у новембру.

„Неће више бити кафилерије у Сомбору. Имаћемо јединствени центар који се налази у објекту „Енергозелена“ у Инђији. Један део радника ћемо припојити, то ће бити трансфер станица у Сомбору, што значи да ће се у тој станици само прикупљати анимални отпад, али се неће обрађивати. Ви 15. јануара више немате кафилерију у Сомбору“, рекао је министар Бранислав Недимовић.

„Ми смо то имали понуђено још пре шест година без иједног јединог динара изгубљеног у судском спору са Енергозеленом“, каже Данијел Мирков из ГИ „Тужимо кафилерију Сомбор“.

Грађанска иницијатива „Тужимо кафилерију“, организовала је од 2014. више протеста и прикупила преко шест хиљада потписа за затварање кафилерије. Петицију је међу првима потписао тадашњи градоначелник, па Мирков каже – није чудно што је делегација Града 2014. са њима отишла на састанак код инвеститора из Белгије који је тада био власник „Енергозелене“ у Инђији.

„Обавили смо један разговор који је био врло успешан и закључак наше иницијативе је био да је потребно само мало да се то питање реши, јер смо ми имали обећања и понуду од инвеститора белгијског да он инвестира још додатних милион евра у Сомбор, да направи овај сабирни центар и да се кафилерија у Сомбору затвори. Дакле, исто решење које имамо и сада“, каже Мирков.

Подршка је постојала, па због страначких интереса нестала, каже некадашњи члан Градског већа за пољопривреду, који је присуствовао састанку.

„Ја сам поднео извештај тада градоначелнику. Начелну подршку смо добили, али ту је најјача партија СНС видела интерес да узме и то предузеће под своје и именује директора. Било је обећања да ће се нешто урадити по том питању и више никад није урађено ништа“, каже Зоран Милер, бивши члан Градског већа за пољопривреду у Сомбору.

На позиве Н1 да говоре о случају кафилерије, градска власт у Сомбору није се одазвала, док су нас у предузећу „Протеинка“ упутили на надлежно министартсво.

Да ће кафилерија у Сомбору бити затворена, потврдио нам је у телефонском разговору министар пољопривреде. Најпре, каже, Влада Србије мора да усвоји стратегију, што очекује ускоро да се догоди. Зашто исти сценарио није био прихватљив и 2014. када га је предложио страни инвеститор, Недимовић каже – не зна, јер тада није био у Министарству.

Белгијска компанија тужила је Србију крајем 2014, будући да је због нелојалне конкуренције морала престати са радом. Добила је спор, па Србија сада мора да плати одштету од преко 30 милиона евра. То је једна од изгубљених арбитража приспелих на наплату.

„За казне и панеле у 2020. години ће се дати колико ће укупно да се инвестира у просвету“, рекао је Павле Петровић, председник Фискалног савета Србије.

Иако је министар финансија изгубљене арбитраже назвао „глупостима које су направили неки пре њих“, у случају сомборске кафилерије, милионски губици и године ширења непријатних мириса могли су бити избегнути у његово време, став је грађанске иницијативе. Овако ће кафилерија, након што Влада усвоји стратегију, морати да прође и период транзиције, локална самоуправа да пронађе нову локацију за сабирни центар, а држава да га финансира. (Н1)

Оставите одговор