ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ПОСЕТИЛИ ПРОИЗВОДНИ ПОГОН ФАБРИКЕ „ФИОРАНО“
ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ПОСЕТИЛИ ПРОИЗВОДНИ ПОГОН ФАБРИКЕ „ФИОРАНО“

Представници Штаба за ванредне ситуације посетили су данас фабрику „Фиорано“ ДОО, да би видели какви су услови за рад у овом погону током ванредног стања.

Представници Штаба за ванредне ситуације, градоначелница Душанка Голубовић и директорка Завода за јавно здравље Сомбор др Драгослава Чубрило, заједно са специјалистима епидемиологије и инспекторком за безбедност и здравље на раду, посетили су данас фабрику „Фиорано“ ДОО, да би видели какви су услови за рад у овом погону током ванредног стања.

  • С обзиром на велики број питања која су нам поставили грађани, сматрали смо да данас треба да посетимо фабрику и да то учинимо у сарадњи са онима који су надлежни да контролишу све оно што су одлуке и препоруке Владе, у смислу пре свега поштовања свих хигијенских и безбедносних мера, када је у питању обављање било каквог посла код неког послодавца, рекла је Душанка Голубовић.

Она је подсетила да је Влада Републике Србије још 16. марта донела посебну уредбу о организовању рада код послодавца у време ванредног стања, и нагласила да су том уредбом заправо прописани услови под којима се рад сваког послодавца мора обављати.

  • Наравно да је препорука Владе и тада била да се сви послови који могу, обављају код куће. Прописано је и на који начин се обављају послови уколико рад од куће није могућ, и којих закона и прописа тада послодавци треба да се придржавају, рекла је градоначелница Сомбора.

Према њеним речима, штаб за ванредне ситуације и локална самоуправа немају право да затварају било какву врсту привредних субјеката, али може да апелује на то да се одлуке, мере и препоруке Владе максимално спроводе, контролишу и санкционишу, те да у том смислу инспекције и надлежни државни органи након обављеног посла заправо омогуће максималну безбедност грађана.

  • Управо због тога смо данас посетили фабрику са представницима завода за јавно здравље, епидемиолозима, али и представницима округа који су надлежни за инспекцијске послове када су у питању заштита безбедности и здравља на раду и у том смислу ћемо добити адекватне извештаје о томе, да ли су све прописане мере примењене и у овом случају. За нас је најважнија безбедност наших грађана, а она подразумева како њихово здравље, тако и њихову економску егзистенцију. Свакако да је најбоље пронаћи праву меру да се живот грађана колико је то могуће одвија несметано, иако је реч о ванредном стању, изјавила је градоначелница Душанка Голубовић.

Она је упутила апел свим послодавцима на територији града Сомбора који су наставили са радом и након увођења ванредног стања, да испоштују све одлуке и препоруке, како би наши грађани и радници били максимално заштићени на послу током ванредног стања.

Кроз производни погон делегацију је провела директорка фабрике „Фиорано“, Аида Делкић и упознала их са мерама превенције које су уведене како би се спречило инфицирање вирусом COVID-19.

  • Данас је други дан како смо поново почели са производњом. Јуче је за машинама била једна група, а данас је на послу друга група радника. Запослени ће радити сваки други дан, тако да се сваком од радника оставља простор за следећи дан, да обави своје друге активности које имају. Сви радници су позвани на добровољној основи. Дакле, свако ко се осећа угроженим или има страх, не мора доћи на посао. У оваквој ситуацији је тешко организовати и превоз. Ми радимо са „Севертрансом“ и то је превозник са којим сарађујемо већ дуги низ година. Они према потребама уводе нове линије за нас, рекла је директорка „Фиорана“, Аида Делкић.

Она је додала да фабрика наставља и са производњом заштитних маски.

  • Ми смо одмах, првог дана реаговали и до сада смо донирали више од 23.000 заштитних маски. Настављамо и даље са производњом и донацијом, а сада смо кренули и са израдом визира које намеравамо да поклонимо сомборској болници, истакла је Аида Делкић.

Оставите одговор