ПРЕДСТАВЉЕНА МЕТОДОЛОГИЈА ЗА ПРАЋЕЊЕ И ИЗВЕШТАВАЊЕ О ПРИМЕНИ ЛОКАЛНОГ АНТИКОРУПЦИЈСКОГ ПЛАНА
ПРЕДСТАВЉЕНА МЕТОДОЛОГИЈА ЗА ПРАЋЕЊЕ И ИЗВЕШТАВАЊЕ О ПРИМЕНИ ЛОКАЛНОГ АНТИКОРУПЦИЈСКОГ ПЛАНА
  • Post category:Друштво

Агенција за борбу против корупције и Пројекат за одговорну власт Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) организовали су округли сто на ком је представљена Методологија за праћење и извештавање о примени локалног антикорупцијског плана. На округлом столу учествовали су представници Сталне конференције градова и општина (СКГО), представници локалних самоуправа и Аутономне Покрајине Војводине, чланови тела за праћење спровођења локалних антикорупцијских планова и организације цивилног друштва које пружају подршку локалним самоуправама у процесу израде и усвајања локалних антикорупцијских планова.

Своја искуства у координацији и праћењу спровођења ЛАП-а Града Сомбора изложила је Координаторка ЛАФ-а Града Сомбора Чарна Петричевић.

У свом излагању Чарна Петричевић је хронолошки изложила поступак оснивања ЛАФ-а у Граду Сомбору, те пружила увид у поступак систематичног прикупљања података од одговорних субјеката, те одговарала на питања присутних, а везано за функционисање ЛАФ-ова у РС, обзиром да је Град Сомбор и даље једна од ретких јединица локалне самоуправе које су основале ЛАФ. Као такав, Град Сомбор је својим поступањем пружио немалу подршку осталим јединицама локалне самоуправе које се још увек налазе у поступку оснивања ЛАФ-ова.

Из тог разлога је Координаторки ЛАФ-а Града Сомбора, Чарни Петричевић, припала част да на Конференцији буде излагач, а у сврху бољег информисања присутних о конкретно предузетим корацима.

После низа постављених питања од стране присутних представника ЈЛС, као и цивилног сектора, упућене су речи хвале како самој Координаторки, Чарни Петричевић на досадашњем залагању, тако и Граду Сомбору на оствареном успеху , уз молбу да се тим путем настави корачати и у будућности, јер идеја ЛАФ-ова представља концепт који тек треба да заживи на територији целе Републике Србије, а позитивни примери чине да се идеја шири брже и боље.

Права порука Конференције гласи да је људима систем неопходан за функционисање, али не треба заборавити да је систем сачињен од људи, који када заблистају, дају смисао систему.

Такве појединце је Град Сомбор уважио и препознао кроз концепт ЛАФ-а.