ПРАВОСЛАВНИ ВЕРНИЦИ ПРОСЛАВЉАЈУ ВАСКРС
ПРАВОСЛАВНИ ВЕРНИЦИ ПРОСЛАВЉАЈУ ВАСКРС

Православни верници славе Васкрсење Исуса Христа, хришћански празник над празницима који је основа новозаветне проповеди и вере у спасење. Васкршњим јутрењем које је служено у Храму Светог Георгија у Сомбору, почела је прослава Васкрса. Света Литургија у сомборском Саборном храму биће служена у 9 сати, док ће у 18 часова бити служено празнично вечерње. Комплетан распоред богослужења у сомборским храмовима о Васкрсу 2019. године можете погледати ОВДЕ.

За Васкрс се прва молитва служи пред затвореним вратима храмова, која се отварају тачно у поноћ, када се први пут после Великог петка и Велике суботе, у знак радости васкрсења оглашавају црквена звона. Уз празничну литургију, у свим храмовима Српске православне цркве данас се чита и посланица патријарха Иринеја. Православни хришћани Васкрс славе три дана, па су у календару СПЦ црвеним словом обележени још Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак. Јутрење у Сомборској Великој цркви сутра, на Васкршњи понедељак почиње од 8,30 часова, а у наставку, од 9 сати биће служена Света Литургија, док ће од 18 часова бити служено вечерње. У СПЦ, верници се током Васкрса поздрављају традиционалним поздравом – Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

Свештенство Српске православне цркве у Сомбору упутило је Васкршњу честитку својим суграђанима:

Христос Васкрсе!
Ваистину Васкрсе!

Драга браћо и сестре, прослављајући, уистину, највећи празник хришћански, празник вере, празник живота и празник сваког благослова, морамо рећи да је Бог једини сигуран начин да се човек спаси свог највећега страха, а то је страх од смрти и пролазности.
Човек се више не мора бојати смрти јер је она изгубила сву моћ Христовим Васкрсењем и постала је само облик прелаза из овог пролазног у Живот Вечни. Вера у Бога и вера у Васкрсење Христово даје једини прави смисао овоме пролазном свету, свету коју у злу лежи.

Свет, нажалост не иде путем васкрсења већ „широким путем“ који га води у духовну смрт и безнађе. Злоупотребом слободе, од Бога му дароване, човек чини такве преступе, бестијалности, гадости од којих би се , како кажу, и сам ђаво постидео. Све страшније и све доступније дроге и разни наркотици одузимају му слободу и чине га робом, робом греха ђавола и смрти. Да би набавио нову и нову дрогу , тај јадни роб сопственог греха је спреман за разна непочинства. Још је гнуснија ствар убиство нерођене деце у сопственој утроби. Та деца су лишена права на живот и васкрсење.

Оне жене које бране своје „право“ на чедоморство треба да се сете да су њихови родитељи њима обезбедити то право које оне својој нерођеној деци ускраћују. Покајмо се сви јер „сви смо криви за све“ и напустимо живот робовања греху. Боримо се против сваког греха , препознајмо свој „главни“ грех и одупримо се да бисмо се могли назвати Хришћанима.
Драга браћо и сестре, радујмо се! Радујмо се јер наша духовна мајка је Света Православна Црква која брине о својој деци без обзира где се налазе и радује се са њима да би сви заједно доспели у Васкрсење. Носимо браћо бремена једни других јер ћемо тако држати заповести Божије и држећи их, изражаваћемо и потврдити своју љубав према Христу (Јн. 14,15) , али и према ближњима (Мт. 22, 40).

„Радости моја, Христос Васкрсе!“ тим се речима велики руски старац Свети Серафим Саровски поздрављао са сваким кога сретне.
Покушајмо и ми , делима а не речима да се покајемо, да постанемо истинска браћа у светој Цркви, јединој лађи спасења и тврђави истине.

Нека васкрсли Господ , победитељ смрти и животодавац дарује свако добро Своме народу, свом роду хришћанском и православном, као и свим људима добре воље, јер ћемо онда Љубављу Његовом, сви заједно предокусити радост Будућега века, радост Васкрсења и Живота Вечнога!

Христос Васкрсе!
Ваистину Васкрсе!

Ваши молитвеници пред распетим и васкрслим Господом , свештеници Српске православне црквене општине сомборске.
У Сомбору, о Васкрсу 2019. године

Честитку Православним верницима упутила је и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић:

Поштовани суграђани,

У своје лично име и у име Града Сомбора, упућујем честитке свим хришћанима који славе Васкрсење Христово по јулијанском календару. Желим свима да пронађу мир, личну и породичну срећу и да дане Васкрса проведу у породичном окружењу, са рођацима и пријатељима, мислећи и чинећи добро једни другима и за друге.

Васкрс је празник хришћанске наде, заједништва, вере и љубави за ближњега, посебно оног у невољи, зато нека нас његова порука подсети на истину каја у себи носи веру у будућност, и упозори на значај међусобног поштовања и уважавања.

Наше је да дамо све од себе, па препознамо доброту у људима и да истом добротом и узвратимо, славећи Христа у нама.

„МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ – ВАИСТИНУ ВАСКРЕСЕ!“

Оставите одговор