ПРАВОСЛАВНИ ВЕРНИЦИ ДАНАС ПРОСЛАВЉАЈУ ВАСКРС
ПРАВОСЛАВНИ ВЕРНИЦИ ДАНАС ПРОСЛАВЉАЈУ ВАСКРС

Православни верници славе Васкрсење Исуса Христа, хришћански празник над празницима који је основа новозаветне проповеди и вере у спасење. Православни хришћани Васкрс славе три дана, па су у календару СПЦ црвеним словом обележени још Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак. У СПЦ, верници се током Васкрса поздрављају традиционалним поздравом – Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

У име сомборског свештенства парохија Светог Великомученика Георгија и Светог Јована Крститеља, честитку је упутио протонамесник Срђан Нешић:

У данашњи, за хришћане најрадоснији дан славимо Христову победу над смрћу. Христос је наша страдања учинио својим, а своје Васкрсење нашим Васкрсењем. Својим Васкрсењем је победио и нашу смрт.

Пошто се Исус Христос родио као човек, Син Божији је узео смрт у своју личност и постао смртан. Васкрсење Христово називамо Празником над Празницима јер није просто евоцирање успомене на један историјски догађај већ је судбоносна Личност-Христос определила читаво човечанство и сву историју човечанства, јер је на тајанствен начин Бог узео тело људско поставши један од нас. Због тога његова судбина одређује и нашу судбину до краја света.

Бог Отац је подигао из мртвих Христа и следствено томе ће и нас подићи ако остваримо заједницу за Њим у Христу. Оно што најважније за наше спасење а што произилази из Христове смрти и васкрсења јесте да наша створена природа може превазићи смрт једино кроз љубав и то кроз заједницу љубави Бога и човека, односно Бога и нас као личности у Христу.

Васкрсење Христово је почетак новог вечног живота овде на земљи и обнова све творевине Божије. Због тога хришћани непрестано прослављају Васкрсење, нарочито на Литургији када се Црква пројављује као Васкрсло Тело Христово.

Црква већ више од две хиљаде година слави Васкрсење Христово као догађај над догађајима који превазилази сву историју и све народе. А ми као православни хришћани усвојили смо ову радост васкрсења као своје опредељење као своју философију због чега смо постали нови Израиљ, изабрани народ Божији.

Зато одбацимо сва лажна учења и примимо у себе непролазну вечну Истину која једина у овоме свету даје вечни живот. Ослободимо се свих страхова у овом свету које носе разна икушења и прихватимо Христа као јединог Спаситеља. Љубав безгранична, безрезервна, безусловна према Христу је оно што ослобађа од страха и нашом душом зацариће радост Духа Светог. Као што је Христос женама Мироносицама на гробу Христовом упутио овај поздрав и рекао „Радујте се“ тако и нама говори „Радујте се и веселите се“. Јер овај поздрав садржи у себи сву радост Јеванђеља: Да је Христос васкрсао да би собом васкрсао сав род људски, да је смрт поражена, бол и пропадљивост укинути и замењени радошћу и вечним животом.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ – ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ

Верницима који данас прослављају Васкрс честитку је упутио и градоначелник Сомбора Антонио Ратковић:

Поштовани верници, драги суграђани,

У име Града Сомбора и у своје лично име, свима који славе по јулијанском календару упућујем искрене честитке поводом највећег хришћанског празника, Васкрса.

Овај празник победе живота нека вам донесе лични мир и тренутке среће, која нам је преко потребна у овом брзом и неизвесном времену.

Желим вам да овај свечани дан проведете у кругу својих најмилијих јер је то једно од највећих богатстава које човек може да има.

Уколико нас воде врлине љубави, вере и наде, бићемо спремни за све изазове који су пред нама. Будимо толерантни на различитости, ширимо видике, пружимо подршку једни другима, јер само уз помоћ заједништва можемо да остваримо највеће циљеве.

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС ВАСКРСЕ – ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!