ПРАВОСЛАВНИ ВЕРНИЦИ ДАНАС ПРОСЛАВЉАЈУ БОЖИЋ
ПРАВОСЛАВНИ ВЕРНИЦИ ДАНАС ПРОСЛАВЉАЈУ БОЖИЋ

Српска православна црква и њени верници данас прослављају Божић, дан рођења Исуса Христа, а људи у Србији се поздрављају речима „Христос се роди“, а отпоздрављају са „Ваистину се роди“.

У сомборском храму Светог великомученика Георгија прослава Божића почела је у поноћ када је служено Божићно јутрење. Света Литургија на дан рођења Исуса Христа у сомборском Саборном храму ће почети у 9 сати. Верницима који данас прослављају рођење Исуса Христа Божићни поздрав је упутила Црквена општина Сомбор.

Божић је увек мрсни дан, коме је претходио четрдесетодневни божићни пост.

Српска православна црква и њени верници Божић славе три дана. Они су у њеном богослужбеном календару обележени црвеним словом. Други дан Божића је Сабор Пресвете Богородице, који црква посвећује Богомајци у знак захвалности што је родила Спаситеља, док се трећег дана слави Свети архиђакон Стефан.

Поред Српске православне цркве, Божић 7. јануара прослављају Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти, који као свој богослужбени поштују јулијански календар.

Оставите одговор