ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА И ВЕРНИЦИ ОБЕЛЕЖАВАЈУ ВЕЛИКИ ПЕТАК
ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА И ВЕРНИЦИ ОБЕЛЕЖАВАЈУ ВЕЛИКИ ПЕТАК

Православни верници обележавају Велики петак, дан који симболизује страдање Исуса Христа и његово распеће на крсту на Голготи. То је дан највеће хришћанске жалости, последњи у недељи Страдања, током кога не звоне црквена звона, пости се и фарбају ускршња јаја.

Јаје је симбол обнављања природе и новог живота. Ускршње, црвено, подсећа на Христову крв проливену на Голготи и легенде – о јајима, која су у трену поцрвенела, као доказ Христовог ускрснућа.

Пошто је Велики петак за хришћане дан велике жалости, он се обележава строгим постом, уздржавањем од било каквог весеља и прослава, а такође у народној традицији је да се тог дана не раде послови у пољу и у кући. На Велики петак се не служи литургија у црквама, осим ако се поклопи са Благовестима. Од Великог четвртка до Ускрса не оглашавају се звона на црквама, јер су она у православној цркви знак радости.

У храму Светог Великомученика Георгија у Сомбору, данас од 10 сати ће бити служени Царски часови, Вечерње са изношењем Плаштанице почиње у 16 а Повечерје, Плач Мајке Божије од 20 сати. Јутрење Велике суботе (са статијама) у сомборском Саборном храму ће бити служено од 21 сат.

Сутра, на Велику суботу Света Литургија у храму Светог Великомученика Георгија почиње у 13 сати, док ће у поноћ бити служено Васкршње јутрење.

Света Литургија у „Великој цркви“ у Сомбору на Васкрс почиње од 9 сати, а Празнично вечерње ће бити служено у 18 сати.

Комплетан распоред богослужења током Васкрса за све Сомборске храмове можете погледати ОВДЕ.

Оставите одговор