ПОТВРЂЕНА КОВИД 19 ИНФЕКЦИЈА КОД ЗАПОСЛЕНОГ У СОМБОРСКОМ ВРТИЋУ „ЂУРЂЕВАК“! ПРЕДУЗЕТЕ СВЕ МЕРЕ, ВРТИЋ РАДИ РЕДОВНО
ПОТВРЂЕНА КОВИД 19 ИНФЕКЦИЈА КОД ЗАПОСЛЕНОГ У СОМБОРСКОМ ВРТИЋУ „ЂУРЂЕВАК“! ПРЕДУЗЕТЕ СВЕ МЕРЕ, ВРТИЋ РАДИ РЕДОВНО

Из Предшколске установе „Вера Гуцуња“ Сомбор су данас упутили саопштење у којем је менаџмент ове установе поднео извештај о предузетим мерама у вртићу „Ђурђевак“ (на Новој Селенчи), након потврде Ковид 19 инфекције код једног запосленог у овом обжјекту. Саопштење преносимо у целости:

Дана, 06.07.2020. године, васпитач наше установе није дошао на посао због повишене температуре. Због сумње на инфекцију вирусом Ковид 19, запослена се тестирала на вирус у суботу, а резултат теста је саопштила чим је добила налаз, који је био позитиван, у понедељак у 13,20 часова.

Запослена је од 29.06.2020. године радила у објекту „Ђурђевак“ и није имала никакве симптоме инфекције у периоду рада од 29.06.2020. до 03.07.2020. године.

Обавештен је Завод за јавно здравље Сомбор. У сарадњи са надлежним епидемиологом добијене инструкције о поступању у случају потврде Ковид 19 инфекције:

  • радници који су били у контакту са запосленом која је позитивна на вирус Ковид 19, обавештени су да редовно долазе на посао уз коришћење личне заштитне опреме,
  • пратити здравствено стање и у случају појаве симптома, као што су повишена телесна температура ( 38°С), суви кашаљ, одсуство чула укуса и мириса, да се јаве у Ковид амбуланту у Хајдук Вељковој улици, ради тестирања на вирус.
  • сва деца која су похађала вртић долазе редовно у објекте на Селенчи. Уколико неко дете има симптоме, јавиће се своме педијатру и неће се примити у вртић. Таква деца могу поново да бораве у вртићу уз потврду педијатра да су здрава.

Сви родитељи чија деца су похађала вртић од 29.06.2020. године су обавештени о потврђеном случају инфекције Ковид 19 вирусом и о могућности редовног похађања вртића све деце која немају симптоме болести.

Дана, 07.07.2020, пре доласка деце, у 05:00 часова, извршена је дезинфекција свих вртића на Селенчи од стране ЈКП „Зеленило“ Сомбор. Претходног дана је детаљно опран и дезинфикован простор, површина, прибор, опрема и друго, наменским дезинфекционим средствима у складу са упутством произвођача.

Рад у летњем периоду почео је дана, 29.06.2020. године у вртићима на Селенчи: „Бубамара“, „Ђурђевак“, „Цврчак“ и „Цврчак 2″. Рад је организован тако што се деца примају од 05:30 до 08:00 у сваком објекту. На пријему су медицинске сестре које мере деци температуру, родитељи не улазе у објекте. Потом васпитач који је на пријему води дете да се преобује и да опере руке детету. Такође, у току дана руке се чешће перу.

Мерење температуре и дезинфекција руку се врши и сваком раднику приликом доласка на радно место. Заштитна опрема – маске и рукавице редовно се деле свим радницима и у обавези су да их користе. Организација рада и распоред радника се врши свакодневно, због коришћења годишњих одмора. Деца су распоређена по свим радним собама у мањем броју.

Климе се не користе, проветравање просторија се врши у јутарњем периоду, такође и у периодима када деца бораве на дворишту. У радним собама прозори су стално отворени.

Деца велики део дана проводе на отвореном простору, односно после доручка до припреме за ручак и спавање. Прилком боравка деце на дворишту, васпитачи се придржавају препоручених мера у циљу безбедности деце: боравак у мањим групама, у хладовини. Васпитачи су распоређени поред сваке групе деце и поред реквизита.
Користи се мања количина играчака, које се свакодневно перу и дезинфикују. Деца од куће не доносе играчке.

Приликом доручка и ручка, деца су распоређена у радним собама и трпезаријама, како не би био велики број деце на једном месту, поштујући меру размака између деце.

Дневни одмор – спавање спроводи се тако, да се деца на креветима позиционирају по принципу „ноге – глава“, уз препоручену раздаљину. Обезбеђени су појединачни кревети и постељина за свако дете и строго се води рачуна да се не мешају – кревети су обележени. Постељина се мења недељно и по потреби. Уколико се примете неки симптоми болести код деце – респираторне, цревне инфекције, повишена температура и сл. или се сумња на почетак болести (умор, губитак апетита), родитељ се позива и долази по дете, које остаје код куће док не оздрави. Дете се враћа у колектив са потврдом педијатра да је здраво.

Пре почетка рада свакодневно се спроводи прање, чишћење и дезинфекција простора, прибора и опреме, као и проветравање просторија. Појачане су хигијенске мере у целом објекту уз чешћу примену мера текуће дезинфекције подова, површина и предмета, укључујући играчке, површине и предмете који се често додирују (прекидачи за светло, кључеви, ручке ормарића, судопера, столови, столице). Холови се дезинфикују пребрисавањем након пријема деце, после ручка и након одласка деце из вртића. Дезобаријере се свакодневно перу и натапају дезинфекционим средством, стоји у саопштењу Предшколске установе „Вера Гуцуња“ Сомбор које је потписала Директорица Александра Перовић.

Оставите одговор