ПОСТАВЉЕНЕ ИНФО ТАБЛЕ НА СТАЗАМА СРП „ГОРЊЕ ПОДУНАВЉЕ“ КОД БАЧКОГ МОНОШТОРА
ПОСТАВЉЕНЕ ИНФО ТАБЛЕ НА СТАЗАМА СРП „ГОРЊЕ ПОДУНАВЉЕ“ КОД БАЧКОГ МОНОШТОРА

Иницијатива Удружења грађана „Бодрог“ из Бачког Моноштора да се поставе инфо табле у Специјалном резервату природе „Горње Подунавље“ код овог села подржана је од стране Завода за заштиту природе и Јавног предузећа „Војводинашуме, а пројекат су подржали Град Сомбор и Месна заједница Бачки Моноштор. Овакве табле су управо оно што је недостајало стазом за шетњу и рекреацију, и намењене су свима онима који се упуте у Специјални резерват.

Делу „Горњег подунавља“ код Бачког Моноштора недостајале су едукативне табле са садржајем шта се све може видети од биљних и животињских врста, али и колико се калорија потроши шетњом, трчањем или вожњом бицикла стазом дугом 7,5 километара. Бициклисти које смо затекли у резервату кажу да редовно долазе овде на рекреацију, и да су информације које могу прочитати на таблама веома корисне.

Волонтери УГ „Бодрог“ поставили су десет едукативних табли, а садржаји су преведени и на енглески језик.

  • То су поучне табле на којима се налази информација колико су посетиоци прешли километара било да су ишли пешке, бициклом или су трчали. Уједно има и податак колико су потрошили калорија, где се тачно налазе, а са друге стране табле су поучни подаци о животињама које су настањене у резервату. Ишли смо дотле са детаљима да постоје слике таргова животиња, па уколико посетиоци наиђу на неке трагове на земљи да им буде лакше да препознају која је животиња у питању, објаснио је Далибор Форгић из УГ „Бодрог“ Бачки Моноштор.
  • Радили смо дрвене стубове на таблама од старих греда, јер смо желели да искористимо оно старо што имамо, да рециклирамо и да не користимо ресурсе шуме. Било ми је задовољство да сарађујемо на овом пројекту, јер ово смо радили баш онако из срца, казао је Стипан Ивакић из УГ „Бодрог“.

Пројекат је финансиран путем програма за младе града Сомбора, а потпомогли су Месна заједница Бачки Моноштор, али и Удружење „Бодрог“ које је средства обезбедило од рециклаже секундарних сировина и донацијама. (РТВ)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.

Оставите одговор