ПОСКУПЕЛИ ОСНОВНИ РЕПРОМАТЕРИЈАЛИ ЗА СЕТВУ, НАЈВИШЕ МИНЕРАЛНО ЂУБРИВО
ПОСКУПЕЛИ ОСНОВНИ РЕПРОМАТЕРИЈАЛИ ЗА СЕТВУ, НАЈВИШЕ МИНЕРАЛНО ЂУБРИВО

Прошлу сезону у ратарској производњи пољопривредници ће упамтити по високим ценама пре свега соје и кукуруза, па и пшенице. Међутим пред почетак пролећне сетве дочекало их је непријатно изненађење – поскупљење основих репроматеријала за сетву. Највише је поскупело минерално ђубриво које је иначе најскупље.

  • Цене свих ратарских култура отишле су горе, што нас произвођаче радује. Оно што нас не радује је поскупљење репро материјала, пре свега минералног ђубрива. Ђубриво је минимум 30 до 40 посто поскупело, каже Роналд Холо, пољопривредник из Дорослова.
  • Минерална ђубрива поскупела су више него што је повећана цена кукуруза у односу на цену коју је имао јесенас у бреби, каже Јеца Илић, директор Метеор-комерца, Сомбор
  • Сада 100 клограма урее кошта од 4.500 до 4.700 динара, а 100 килограма АНА од 3.500 до 3.700 динара, каже Иван Паштровић, пољопривредник из Сомбора.

За 10 до 20 посто pоскупео је и сменски кукуруз, али је од цене већи проблем што, како кажу ратари, појединих хибрида неће бити довољно.

  • Прошле године је семенским кућама била лоша производња и на тржишту ће фалити семена кукуруза. И ако буде семена, нећемо моћи да бирамо већ ћемо морати узети онога што има. Фалиће и страних хибрида, али и оних најтрежанијих домаћих, каже Холо.

Овог пролећа ратари у Сомбору засејаће 60.000 хектара, а највише ће заузети кукуруз. (РТВ)

Оставите одговор