ПОРОДИЦА ЈОКИЋ УЛАЖЕ БЛИЗУ МИЛИОН ЕВРА У СОМБОРСКИ ХИПОДРОМ
ПОРОДИЦА ЈОКИЋ УЛАЖЕ БЛИЗУ МИЛИОН ЕВРА У СОМБОРСКИ ХИПОДРОМ

Сомборски хиподром сваким даном добија нови изглед и то примете сви посетиоци који долазе на коњичке трке, али и тркачи и шетачи који користе овај простор за забаву и рекреацију. Реконструкција хиподрома траје већ три године, а средства за његову обнову обезбедила је породица нашег прослављеног кошаркаша Николе Јокића, који је осим по кошарци, познат и као велики љубитељ коња и коњичког спорта. Према речима Бранислава Јокића, оца нашег познатог аса и председника Коњичког клуба „Војвођанин“, његова жеља, али и жеља целе њихове породице, била је да своме граду оставе нешто што ће служити свима, а посебно генерацијама које долазе.

 • Пошто је Николу кошарка створила, а коње воли, договорили смо се да и у један и у други спорт уложимо много воље, рада, труда и средстава. Наша жеља је да кошаркашки клуб доведемо до Прве лиге Србије и да се у Сомбору игра врхунска кошарка. Такође, свима је познато да је мој син велики Сомборац, чак га и у Америци зову Сомборац, и он жели да по престанку каријере дође у свој град и да се овде озбиљно бави коњичким спортом. Због тога смо одлучили да уложимо средства у сомборски хиподром, наравно у договору са Градском управом, и да у њему уживају сви Сомборци – почео је
  разговор Бранислав Јокић.

РАДОВИ У ТРИ ЕТАПЕ

Пре почетка реконструкције штала и фирма „Дрим Кечер“, која је носилац инвестиције, склопила је договор са Градском управом да у оквиру јавно-приватног партнерства користи хиподром и одржава манифестације у оквиру касачког спорта. Њихова жеља је да хиподром остане на управљање Коњичком клубу „Војвођанин“, а радови су подељени у три фазе. Тренутно је при крају друга фаза радова, односно изградња трибина, падока и судијских ложа.

 • Прва фаза су били земљани радови. Уређена је стаза и простор око стазе, али и целог хиподрома. Друга фаза је у току и то је изградња трибина и тзв. падока, а то је место за пријем људи који долазе на трке са својим љубимцима, односно простор у којем могу да се паркирају, да користе воду, санитарни чвор, мали угоститељски објекат где могу да се освеже, нешто поједу и попију, те да проведу читаво поподне на стази. Исто тако ту је и изградња трибина. Прошле године изграђен је један део трибина, а ове године други, мало већи део, и ту се тренутно може сместити око 1.500 људи. Планирамо да поставимо и пласничне столице и да наткријемо гледалиште како би заклонили сунце, али и обезбедили простор за гледаоце у случају кише. Исто тако, на том месту је изграђена и судијска трибина, као и просторија за сниматеље. Тај простор је покривен и интернетом, како би цела Србија могла малтене уживо да прати трке преко Јутјуба, захваљујући момцима и девојкама који трке снимају и шаљу у етар. На неки начин ми се припремамо, ако бог да, да нека кладионица дође и спонзорише трке у Србији. Они долазе где су услови добри, а надамо се да ће код нас бити. Трећа фаза реконструкције тек треба да уследи након правне
  регулације хиподрома, а она обухвата изградњу на парцели садашње бувље пијаце – објаснио је Јокић.

У склопу бувљaка тренутно се налази и тзв. стареж, место које посећује велики број људи који купују и продају половне ствари. Након пресељења бувљака и тај простор ће морати бити пресељен, пошто ће на том месту бити изграђене штале за коње.

 • Уз ограду која дели бувљак од старежа требало би да буде изграђено између 20 и 25 тзв. лауф штала. То су пријемне штале за коње који долазе са стране, место које им обезбеђује да буду напољу а не у приколицама. Оне се граде тако да два коња могу да стану у једну шталу, један у затвореном, други у
  отвореном делу. Што се тиче бувљака, тамо желимо да направимо једну пристојну шталу за двадесетак коња, где би се бавили одгојом, а ту би требало да се налазе и помоћни објекти као што су магацини, сеници, надстрешнице за машине и слично. Такође нам је жеља да на том месту направимо и ресторан са
  седамдесетак места, али и кутак за децу, где најмлађи могу да се играју, да виде коње и уживају у садржајима намењеним њима. Све у свему, желимо да хиподром буде место где ће људи долазити и уживати од ујутру до увече – нагласио је Јокић.

НАЈБОЉА СТАЗА У СРБИЈИ

Поред Пожаревца и Суботице, Сомбор тренутно има једну од најбољих тркачких стаза у Србији, али и шире. Поред главне стазе постоји и помоћна, пешчана стаза, као и још једна стаза која се користи за судијски ауто.

 • Сомборски хиподром тренутно је једини у држави који има три независне стазе и свака има своју сврху. Раскрчили смо жбуње, почистили смеће и направили пешчану стазу за тренирање у шумици. Такође смо направили и испусте за коње да могу бити од ујутру до увече напољу. Осамдесетих година прошлог века припрема стазе је одлично урађена и она има око метар дубине и више слојева. Још тада је урађена добра дренажа и вода је ишла ка средишњем делу стазе. Ми смо сада прокопали шанац око њиве и стаза може да прими велику количину воде. Већ два пута је комплетна стаза поново насипана и сада имамо високо квалитену стазу која задовољава европске стандарде – испричао је Бранислав Јокић.

МЕСТО ЗА РЕКРЕАТИВЦЕ

По друштвеним мрежама и у разговору са Сомборцима круже приче како тркачи и рекреативци неће моћи да користе стазу на хиподрому као до сада. Према речима председника КК „Војвођанин“, наравно да ће бити места и за рекреативце, али ће морати да поштују правила и време када стазу могу да користе, пре свега због безбедности.

 • Жао ми је, али морам да кажем да постоји одређени број људи којима смета што се овај простор реновира. Неки од њих бацају флашице и разни други отпад по стази, који прави проблеме за коње. Имали смо ситуације да тркачи не желе да се помере са стазе за време тренинга коња, а то је веома опасно.
  Такође су нам појединци рушили стубове од ограде, крали ризлу за насипање стазе, дрва из шумице и разне друге непријатне ситуације, али на срећу, таквих је мало. Планирамо да оградимо цео хиподром јер је то просто потреба. За сада смо ограде поставили само око стазе, јер она мора да буде ограђена из бебедносних разлога. Морамо да чувамо гледаоце, јер не дај боже да се коњ у сред трке залети у публику. Било је већ разних ситуација – објаснио је Јокић.

БУВЉАК ДО СЕПТЕМБРА

Продавци на Бувљој пијаци имају уговоре за закуп пијачних тезги до краја септембра, а након тога би требало да буду премештени на другу локацију, у простор некадашњег „Агросавеза“. У склопу бувљака налази се и једна приватна парцела, односно кућа са локалима, која према речима Бранислава Јокића никоме не смета.

 • Човек нама не смета, нити ми њему сметамо. Плац на коме живи и има своју радњу је његово приватно власништво и то нико нема право да отуђи. Разговарали смо са њим и он је свестан да ће након пресељења бувљака и његов посао трпети, па је због тога купио простор у који планира да пресели радњу. Ми не желимо да купимо тај простор јер немамо интерес. Мислим да бувљак тренутно и живи захваљујући њему, а кад он пресели посао, угасиће се и пијаца – рекао је Јокић.

ЧЕТИРИ ТРКЕ ОВЕ ГОДИНЕ

КК „Војвођанин“ је за ову годину планирао да одржи четири тркачка дана. Први је одржан прошле недеље, други је заказан за 19. јун, трећи ће бити у августу, а четврти би требало да буде одржан крајем септембра. Постоји могућност да се ова сезона заврши и једном ванредном трком, која би била
одржана у новембру. Организација једне трке кошта око 600 – 650.000 динара, што није лако обезбедити.

 • Захваљујем се свима који нам помажу, предузећима, појединцима, јавним установама и свима осталима. Желим да подсетим да је хиподром изграђен 1963. године и од те године трчи се и Трка за пехар „Сомборских новина“. То је уједно и најстарија трка у Србији и КК „Војвођанин“ има моралну обавезу
  према „Сомборским новинама“ и грађанима Сомбора да та трка опстане и да се традиција не прекида. Садашње руководство КК „Војвођанин“, а надам се и будуће, учиниће све да се та трка и убудуће одржава сваке године у августу – нагласио је председник КК „Војвођанин“.

Реконструкција хиподрома би требало да буде завршена у наредне три године, а према речима Бранислава Јокића, до сада је у обнову уложено између 350 и 400 хиљада евра. Према плану, до краја радова биће потрошено између 800 и 900 хиљада евра, а можда чак и близу милион евра.

 • У Сомбору има много задужбина које су своме граду оставили разни утицајни људи. Наша жеља је да остане нешто и иза нас. Улагање у кошарку се можда не види, али ово се види. То ће увек некоме служити, и док је нас и после нас – истакао је Бранислав Јокић.

(М. Р.)

Оставите одговор