ПОРЕД СТРУЈЕ, ДАНАС ПОСКУПЉУЈУ И ЦИГАРЕ А СКАЧЕ ЦЕНА И ЗА НАФТУ, КАФУ И АЛКОХОЛ
ПОРЕД СТРУЈЕ, ДАНАС ПОСКУПЉУЈУ И ЦИГАРЕ А СКАЧЕ ЦЕНА И ЗА НАФТУ, КАФУ И АЛКОХОЛ

Увећање акциза на цигарете због инфлације, произвођачи користе да подигну цену за 10 динара по паклици, а тако повећавају и своју зараду. Овако директор Института економских наука др Јован Зубовић коментарише поскупљење које су дуванџије најавиле од 1. фебруара.

  • Предвиђено повећање акциза по паклици не мора са собом нужно да повуче и подизање малопродајне цене – објашњава Зубовић. Он подсећа да је пре неколико година на нашем тржишту био „рат“ неколико највећих дуванских компанија и тада је у једној календарској години забележен пад малопродајних цена уз истовремени раст акциза.

Повећање износа акциза по паклици предвиђено је на сваких шест месеци. Ипак, како истиче, према Закону о дувану увозници и произвођачи цигарета имају обавезу да траже сагласност за корекцију малопродајне цене.

  • Они то користе да у исто време када долази до промене износа акцизе, мењају и цену цигарета – прецизира Зубовић. Напомиње да је постало уобичајено у последњих неколико шестомесечних периода да паклица цигарета поскупљује за 10 динара.

Од те цифре, држави иде око 6,5, а дуванској индустрији око 3,5 динара. Усклађивање акциза директно је везано са директивом Европске уније коју је Србија потписала. Тиме је прихватила обавезу да износ ове дажбине по 1.000 продатих цигарета достигне 90 евра, што је 1,8 евра по паклици.

Укупан износ акциза годишње је око милијарду евра, а процена да су око 1,5 милијарди евра трошкови као последица пушења по здравство и друштво у целини.

Следи усклађивање акциза са инфлацијом

Струја у Србији је од данас скупља за 3,4 одсто, цигарете за око 10 динара по паклици, а може се очекивати да дође и до редовног годишњег усклађивања динарских износа акциза са прошлогодишњом инфлацијом, која је износила 1,3 одсто, што би значило веће цене свих акцизиних производа – нафтних деривата, кафе, алкохолних пића…

Додаје се да ће, пошто акциза улази у основицу за ПДВ, сви произвођачи и увозници деривата нафте по том основу у буџет Србије плаћати више за око 0,9 динара по литру бензина и дизела, односно 0,7 динара по килограму ТНГ. Реч је о редовном годишњем усклађивању динарских износа акциза, у складу са инфлацијом, које има за циљ очување реалне вредности тог прихода.

Акциза на бензин 57,84 динара

Из Удружења нафтних компанија Србије саопштили су да би на основу повећања за 1,3 одсто акциза на безоловни бензин са садашњих 57,10 динара по литру требало да буде повећана на 57,84 динара, на гасна уља, у која спада и дизел-гориво, са 58,72 на 59,48 динара по литру, а на течни нафтни гас (ТНГ) са 44,59 на 45,17 динара по килограму. (Ало)

Подсећамо да је гориво на бензиским станицама последњих дана већ поскупело, а возачи се жале да се цене на појединим пумпама мењају готово свакодневно.

Оставите одговор