ПОМОЋНИЦА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ РАЗГОВАРАЛА СА ДИРЕКТОРИМА СРЕДЊИХ ШКОЛА О ДУАЛНОМ ОБРАЗОВАЊУ У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ
ПОМОЋНИЦА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ РАЗГОВАРАЛА СА ДИРЕКТОРИМА СРЕДЊИХ ШКОЛА О ДУАЛНОМ ОБРАЗОВАЊУ У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ

У Сомбору је одржан састанак помоћнице министра за дуално образовање и васпитање у Министарству просвете, науке и технолошког развоја др Габријеле Грујић са директорима средњих школа из Сомбора, Апатина, Куле и Оџака. Повод за састанак у Великој скупштинској сали зграде „Жупаније“ је био актуелни план уписа за школску 2021/2022. годину, са циљем да се унапреди план уписа за дуалнo образовне профиле у складу са потребама привреде.

  • Циљ овог састанка је унапређивање и подстицање дуалног образовања у средњим школама. Сви знамо колико је важна повезаност између образовања и економије, па смо у том смислу уприличили овај састанак како би се разменила мишљења и искуства директора средњих школа, оних који директно учествују у том процесу, нагласила је заменица градоначелника Љиљана Тица.

Помоћница министра др Габријела Грујић је нагласила да је циљ, да ученици теоријска знања унапреде са практичним искуствима из компанија и тако постану одмах спремни за рад.

  • Оно што се догађа сваке године је да Сомбор отвара своја врата и да интензивно са начелником Школске управе и представницима Привредне коморе Србије, односно свих привредника, покушава да умрежи образовање и привреду, што јесте тенденција развоја унапређења квалитета образовања као додатне вредности. Зашто додатне вредности? Па управо због тога да ученицима, али и студентима од ове године отворимо врата компанија да могу за време формалног образовања да стекну вештине уз своје знање, односно вештине управљања знањима зато што савремени технолошки развој, сви смо свесни, лежи у компанијама. Ако смо на прагу четврте индустријске револуције, онда морамо да знамо да наши студенти и ученици сва теоријска знања морају да умреже са оним што се догађа у компанијама како би стекли развијена критичка мишљења, креативна мишљења, процесно-пројектна мишљења и како би одмах након формалног образовања били и запошљиви, рекла је Грујић.

Милана Минарски, руководилац Школске управе Сомбор је истакла да је идеја, да се прво препознају потребни профили у Сомбору, Апатину, Кули и Оџацима.

  • То је један огроман и озбиљан посао, а у односу на то ћемо видети шта ми можемо да понудимо нашој деци, јер их ми васпитавамо и учимо не да би добијали петице и четворке, него да сутра буду спремни да функционишу у овом нашем систему. Не желимо да нам се млади селе из својих места у неке друге градове и државе, само зато што не могу овде да пронађу посао. То значи да морамо везати привреду, школство и дуално образовање, да би сутра свима нама било лакше, поручила је Минарски.

Оставите одговор