ПОЛИЦИЈА ОВЕ НЕДЕЉЕ ПОЈАЧАНО КОНТРОЛИШЕ ПРЕКОРАЧЕЊЕ БРЗИНЕ! У СРЕДУ „СПИД МАРАТОН“
ПОЛИЦИЈА ОВЕ НЕДЕЉЕ ПОЈАЧАНО КОНТРОЛИШЕ ПРЕКОРАЧЕЊЕ БРЗИНЕ! У СРЕДУ „СПИД МАРАТОН“

У тридесет европских земаља које су чланице организације „Роад пол“, међу којима је и Србија, полиција ће ове недеље посебну пажњу посветити свим прекршајима који су везани за прекорачење брзине.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин апеловао је данас на возаче да буду одговорни према себи и другима и дапоштују ограничење брзине кретања, упозоривши да више од половине страдалих у саобраћајним незгодама погине управо због непоштовања ограничења брзине на путевима.

Министар је истакао да више од 300.000 возача годишње буде кажњено зато што је прекорачило брзину и да је тешко наћи оправдање за то, као и за чињеницу да више од половине страдалих у саобраћају погине управо због овог прекршаја.

  • Чините све што можете да бисте били дуго овде на радост себе и својих породица – успорите!, истакао је министар Вулин.

Он је најавио акцију „Спид маратон“, у оквиру које ће од среде, 21. априла саобраћајна полиција двадесетчетири часа мерити брзину .на путевима широм Србије.

  • Све наше полицијске снаге ће изаћи на путеве и мерићемо где год можемо сваку брзину, како бисмо јасно поручили возачима да је време да успоре и поведу рачуна о себи и Људима који живе око њих. Водите рачуна, дајте све од себе, нико не може да спречи оно што ви можете. Свака смрт у саобраћају је могла да буде избегнута, поручио је министар Вулин.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић је истакао да су Министарство унутрашњих послова и Агенција препознали проблем пешака и нагласио да је од почетка године у саобраћају страдало 45 пешака, међу којима је четворо деце.

Према његовим речима, у односу на исти период претходне године број укупно страдалих у саобраћају је смањен за више од 20. Међутим, број погинулих пешака је повећан, због чега је значајно да реагујемо превентивно и подигнемо свест пешака нагласио је Пешић. Он је рекао да пешаци у највећој мери страдају у насељеним местима и прецизирао да се то највише дешава на деловима пута где нема тротоара и у близини пешачких прелаза где људи претрчавају улице.

Пешић је указао да 12 одсто пешака страда на пешачким прелазима, грешком возача или пешака, и да велики проблем у том сегменту представља употреба мобилних телефона и слушалица.