ПОКРАЈИНСКА ВЛАДА ОБЈАВИЛА БРОЈ ОБОЛЕЛИХ У ВОЈВОДИНИ
ПОКРАЈИНСКА ВЛАДА ОБЈАВИЛА БРОЈ ОБОЛЕЛИХ У ВОЈВОДИНИ

Од почетка епидемиолошке кризе до јутрос, у Војводини има 435 оболелих од Ковид-19, 54 опорављена пацијента, 11 умрлих, речено је на данашњој конференцији за новинаре Покрајинске владе, првој која је организована онлине, а на којој су представници Кризног штаба Покрајине одговарали на питања новинара послата мејлом.

Дневно у Војводини буде тестирано од 200 до 300 људи, а тестирања се обављају у Заводу за јавно здравље Војводине, у Новом Саду и у два ветеринарска института, у Новом Саду и у Суботици. У Геронтолошким центрима у Војводини, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић, нема заражених.

У Клиничком центру Војводине (КЦВ) је 134 пацијента, на Новосадском сајму 176, у Бањи Јунаковић 14, рекао је Мировић.

Саопштавајући податке о броју пацијената по окрузима, Мировић је навео да је у Јужнобачком округу 142, у Западнобачком 24, Севернобачком 41, Јужнобанатском 105, Средњебанатском 25, Сремском 65.

Укупно тестираних на подручју Војводине од почетка кризе до јутрос је било је 3.268.

Одговарајући на питање новинара како објашњавају то што од 9. априла Кризни штаб, нити КЦВ није саопштавао податке о броју пацијената, Мировић је одговорио да се сва питања „на дневном нивоу шаљу Кризном штабу Владе Србије“.

  • Ми у Покрајинском штабу смо и до сада имали обичај да не одговарамо сваки дан на питања новинара, већ да то чинимо једном или два пута недељно. Сва дневна дешавања се саопштавају на конференцијама за новинаре од 15 часова. Не можемо свакога дана да одговарамо на питања новинара, јер су људи заузети другим обавезама, рекао је Мировић, додајући да Покрајински штаб шаље саопштења када има значајних промена у смислу повећаног броја оболелих, смртних исхода.

На питање новинара где су смештена деца, чија су оба родитеља заражена, те се налазе на лечењу у болници или привременим болницама, Мировић је рекао да су за тај део задужени локални кризни штабови.

  • У Војводини имамо 45 општина и, када је реч о збрињавању деце чији се родитељи налазе у болници или другим местима, попут сајма и бања, о томе локални штабови треба да воде рачуна. Сваки тај случај мора бити посебно разматран у штабу, посебно ако деца немају родбину или некога другог блиског да буду адекватно збринута, док се њихови родитељи лече, рекао је он.

Директор Завода за јавно здравље проф.др Владимир Петровић додао је да је у Војводини мањи број деце оболео, те да су они на кућном лечењу.

Покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић, одговарајући на питање новинара у вези са Бањом Јунаковић у Апатину, рекао да је она „спремна просторно и свим капацитетима и запосленима да пруже подршку и негу. Каже да су у тој бањи „лакши“ пацијенти, који или немају симптоме, или јако благе симптоме, те да ће та бања и даље бити привремена изолациона болница за подручје Војводине.

  • Сва опрема је испоручена Бањи Јунаковић још прошле недеље, сви запослени прошли су обуку, нема бојазни да би било ко од њих могао да буде заражен, уколико наравно поштују све прописане протоколе, прецизирао је Гојковић.

Одговарајући на питање да ли пацијенти који нису оболели од Ковида 19, добијају сву неопходну медицинску, лекарску помоћ, Гојковић је подсетио на података који је, каже, „изнео прошле недеље, а то је да је у здравственим установама у Војводини од почетка кризе указана лекарска помоћ за више од 50.000 пацијената, који нису оболели од Ковида 19“. Ту се, каже, мисли на онколошке, хематолошке и друге пацијенте.

На питање новинара о броју пацијената у КЦВ који су преминули, јер им је дијагностификован Ковид 19, односно од последица тог обољења су преминули, те колико њих је било на респиратору, Гојковић је изнео податке у процентима, по полу и старости.

  • Међу преминулима је 71,4 одсто мушкараца, 26 одсто женског пола, немамо пацијената млађих од 50 година. Умрлих који су старости од 50 до 59 година је 21,4 одсто, од 60 до 69 година је 28,6 одсто, од 70 до 79 година је 28,6 одсто. Три одсто је пацијената који су старости преко 80 година. Сви ти пацијенти су имали озбиљне коморбиритете, сви су били на механичкој вентилацији. У последња 24 сата имамо три пацијента скинута са респиратора и њихово здравствено стање је значајно боље, али и даље је тешка битка, рекао је Гојковић.

Игор Мировић је, на новинарска питања о тачном броју оболелих по градовима рекао да „инсистира на томе да директно не говоре за сваки појединачни град постотак, јер је то препорука епидемиолога“.

У комплетном здравственом сектору Војводине има 69 позитивних, од тога су два здравствена радника у тешком општем стању дужи временски период, рекао је секретар Гојковић.

  • Остали се опорављају, велики део се вратио на посао, остали су у болницама или привременим болницама, тј. нема оних у кућној изолацији, рекао је Гојковић.

За разлику од ситуације на југу Србије у Војводини мање заражених, испод 10 одсто тестираних лица

Епидемиолог Предраг Кон указао је данас да је у Нишу, Ћуприји, Параћину, Алексинцу, Прокупљу, Лесковцу већи проценат позитивних налаза код оних који су тестирани, што показује да је вирус активнији него у осталом делу Србије.

Нагласио је да је за разлику од ситуације на југу Србије у Војводини сада готово да се потпуно смирује ситуација, не да нема више вируса, али да је далеко мање присуство у тестираним, чак испод 10 одсто, док је у јужним деловима земље до близу 50 одсто тестираних. (РТВ, Танјуг)

Оставите одговор