ПОЧИЊЕ „УПИСНА ГРОЗНИЦА“ – У СОМБОРСКИМ СРЕДЊИМ ШКОЛАМА 1.168 МЕСТА
ПОЧИЊЕ „УПИСНА ГРОЗНИЦА“ – У СОМБОРСКИМ СРЕДЊИМ ШКОЛАМА 1.168 МЕСТА

Ученици завршних разреда основних и средњих школа и њихови родитељи ових дана интензивно размишљају о упису у средње школе и избору будућих факултета. Пријемни испити и мала матура су на прагу, па се ђаци увелико припремају за тестове и надају најбољим резултатима. Будући средњошколци ће завршни испит, као и претходних година, полагати у својим матичним основним школама, а полажу се матерњи језик, математика и комбиновани тест. Мала матура ће се ове године по календару одржати од 23. до 25. јуна, а након тога будуће „велике прваке“ у осам сомборских средњих школа чека укупно 1.168 места.

МАЛА МАТУРА

Малу матуру ученици завршних разреда основних школа полагаће 23, 24. и 25. јуна. У среду, 23. јуна, полагаће се тест из српског (матерњег) језика, дан касније тест из математике, а у петак, 25. јуна, комбиновани тест. Прелиминарни резултати биће објављени у недељу, 27. јуна, а дан касније следи пријем и решавање жалби ученика на резултате завршног испита у окружним уписним комисијама. Коначни резултати завршног испита биће објављени 2. јула.

УПИС И ДРУГИ КРУГ

Од 26. јуна до 3. јула ученици попуњавају листе жеља електронским путем, а 3. и 4. јула је попуњавање и предаја листа жеља у основној школи. Објављивање званичних резултата расподеле по школама и образовним профилима у основним и средњим школама и објављивање преосталих слободних места за упис у другом кругу је 11. јула. Упис у школе у првом кругу је 12. и 13. јула. Предаја листе жеља за други уписни круг је 12. јула, а објављивање коначног распореда ученика по школама у другом уписном кругу је 14. јула. Упис ученика у средње школе у другом уписном кругу је 16. јула.

Ученике са сметњама у развоју у Школи за основно и средње образовање са домом „Вук Караџић“ ове године чека укупно 24 места на два двогодишња смера. По 12 ђака примаће се на смерове цвећар – вртлар и сервер. У сомборској Музичкој школи „Петар Коњовић” упис нове генерације предшколаца, основаца и средњошколаца је већ обављен. На три смера у средњој школи (музички извођач класичне музике, музички извођач традиционалне музике и дизајнер звука), уписано је по осам будућих средњошколаца, који ће се образовати четири године. У Гимназији „Вељко Петровић” слободно је 220 места: 150 у четворогодишњем школовању на српском језику на друштвено-језичком и природно-математичком смеру, 30 за наставу на мађарском језику и по 20 места у одељењу за рачунарство и информатику за ученике са посебним способностима, као и у одељењу за ученике са посебним способностима за географију и историју. Средња економска школа у први разред наредне школске године примиће 180 ђака: 60 у трогодишњем образовању (трговац, конобар, кувар) и 120 у четворогодишњем трајању школовања (економски техничар, пословни администратор, комерцијалиста и финансијски администратор). У Средњој медицинској школи „Др Ружица Рип” слободно је 150 места: 120 места у четворогодишњем школовању на српском језику (здравство и социјална заштита) и 30 места за наставу на мађарском језику (фармацеутски техничар). Средња пољопривредно-прехрамбена школа у први разред наредне школске године примиће 120 ученика: 30 за трогодишње (пекар и руковалац механичар пољопривредне технике) и 90 за четворогодишње школовање (пољопривредни техничар, прехрамбени техничар и ветеринарски техничар). У Средњој школи „Свети Сава” места има за 150 првака: 60 за трогодишња (личне услуге) и 90 за четворогодишња занимања (хемија, неметали, графичарство, текстилство и кожарство). Као и до сада највећи број слободних места будуће средњошколце чека у Средњој техничкој школи, чак 300 ове године. За трогодишња занимања слободно је 90 места (возач моторних возила, бравар-заваривач дуално и електроинсталатер на мађарском језику), а за четворогодишња 210 (електротехничар обновљивих извора енергије, електротехничар информационих технологија, електротехничар рачунара, техничар мехатронике, техничар за компјутерско управљање ЦНЦ машина, машински техничар моторних возила и техничар друмског саобраћаја).

Основну школу на територији града Сомбора ове године завршава 708 ученика, тако да ни ове године ђаци и њихови родитељи не треба да брину, јер има више слободних места него малих матураната. Додуше, у сомборске средње школе се сваке године упише између 220 и 230 ученика из других градова и општина, док из Сомбора на школовање у друге средине оде око десетак ђака годишње.

М. Р.

Оставите одговор