ПОЧЕО ТРЕЋИ СОМБОРСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ – МИРА БАЊАЦ ДОБИЛА НАГРАДУ „СПЕЦИЈАЛНИ ЕРНЕСТ“
ПОЧЕО ТРЕЋИ СОМБОРСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ – МИРА БАЊАЦ ДОБИЛА НАГРАДУ „СПЕЦИЈАЛНИ ЕРНЕСТ“

У уторак, 13. јула у 20 часова, свечаном церемонијом у Атријуму Градске куће у Сомбору отворен је Трећи сомборски филмски фестивал, који ће трајати до 16. јула. На репертоару ће се наћи 13 филмова у 4 селекције, а посетиоци фестивала ће моћи да уживају и у пратећем програму, у оквиру којег ће се одржавати промоције књига, радионице, представе и концерти.

На отварању фестивала, присутнима се обратила Весна Шашић, директорица Сомборског филмског фестивала и Културног центра „Лаза Костић” Сомбор: „Овај фестивал посвећен је нашем суграђанину Ернесту Бошњаку, оснивачу југословенске кинематографије, филмском визионару који је у Сомбору препознао европски Холивуд, човеку који је оставио неизбрисив траг у креирању седме уметности. Ернест Бошњак је све нас, сомборце, задужио да осветлимо његове визије. Следећи управо те визије створили смо Сомборски филмски фестивал с намером да вам његови програми пруже један посебан доживљај који ће се памтити и захваљујући коме ћете остати уз нас и током наредне године”.

Отварању је присуствовао и Јан Лундин, амбасадор Шведске у Србији, уз чију подршку је реализована програмска целина Панорама шведског филма. „Уживам у српском филму. Уживао сам, и још уживам, у југословенском филму. Мој омиљени филм је „Ко то тамо пева“. Јако ми је драго да и ви желите да упознате шведски филм, и то не само Ингмара Бергмана“, рекао је у свом говору Јан Лундин.

Мира Бањац, легендарна глумица југословенске и српске кинематографије, овогодишња је добитница награде Специјални Ернест, за досадашњи и будући допринос добрим филмовима. Њој је на отварању фестивала награду уручио Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора.

Мира Бањац је приликом доделе награде изјавила: „Човек чију ћу награду вечерас примити је у ствари била тачка одакле је почела наша филмска уметност. Он је показао један неизвестан пут, али он је могао то да уради јер у то време се славила уметност. Он је имао простор, а имао је духа да наслути оно што ће данас у кинематографији бити велико. Ову награду ћу изузетно да чувам, да је поштујем, да на неки мали начин будем достојна тог великог имена. Надам се да ће у историји бити записан црвеним словима. У нашим срцима он је то већ урадио“.

Свечано отварање употпунио је наступ уметника Жарка Степанова и бенда „Бре”, током којег је публика била у прилици да чује извођење нумере „Љубав и мода” из истоименог филма.

Након свечане церемоније, главни програм фестивала отворен је филмом у част Мире Бањац „Концентриши се, баба“ босанскохерцеговачког редитеља и сценаристе Пјера Жалице, у коме је легендарна српска глумица у главној улози. „Концентриши се, баба“ прати последње дане старије жене Марије у пролеће 1992. године у Сарајеву, неколико дана пре избијања рата у Босни и Херцеговини, у вили на брду недалеко од центра града. Уз Миру Бањац, глумачку поставу чине Јасна Жалица, Емир Хаџихафизбеговић, Алма Прица, Јадранка Ђокић, Адмир Гламочак, Ведрана Божиновић, Џенита Имамовић Омеровић, Бранимир Поповић, Изудин Бајровић и Дино Сарија.

Прве фестивалске вечери приказани су и филмови “Лихвар” Немање Ћеранића, “Брит-Мари је била ту” Туве Новотни и “Дара из Јасеновца” Предрага Антонијевића.

Улаз на све програме трећег издања Сомборског филмског фестивала је бесплатан, а филмови и пратећи програми ће се одржавати у Атријуму Градске куће, Дворишту Градског музеја Сомбор, Кабареу Народног позоришта Сомбор, и на Тргу Светог Ђорђа.

У случају кише, програм ће се одржати на алтернативним локацијама, и то: Главни програм, свечано затварање, и концерт „Лове Хунтерс” на Великој сцени Народног позоришта Сомбор; Селекција младих аутора у Великој сали Културног центра „Лаза Костић” Сомбор; Панорама шведског филма, филмови „Порајмос” и „Жућко – прича о Радивоју Кораћу” у Свечаној сали Градске куће. Промоције издаваштва ће се у случају кише одржати у Градској кафани Сомбор.