ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА СОМБОРСКОГ ПОРОДИЛИШТА, ВРЕДНОСТ РАДОВА 19 МИЛИОНА ДИНАРА
ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА СОМБОРСКОГ ПОРОДИЛИШТА, ВРЕДНОСТ РАДОВА 19 МИЛИОНА ДИНАРА
  • Post category:Друштво

● У реконструкцију сомборског породилишта биће уложено више од 19 милиона динара ● Будуће маме биће упућиване на порођај у суботичку Општу болницу или у Клинику за гинекологију и акушерство у Новом Саду ● Оно што до сада сомборско породилиште није имало, а након реконструкције хоће, јесте посебна изолациона јединица и двокреветни апартман за жене које желе приватност ● Мањак анестезиолога одлаже порођаје уз епидуралну анестезију

Након пуних двадесет година, ове недеље почела је реконстукција сомборског породилишта у Општој болници „Др Радивој Симоновић“. Комплетна обнова породилишта последњи пут је рађена 2000. године и то средствима једне немачке невладине организације. Шест година касније у склопу реконструкције болнице обновљене су само две операционе сале, једна за акушерске и једна за гинеколошке операције, док у породилишту ништа није дирано. Према речима надлежних, сада ће коначно бити реновирано све од пода до плафона, односно собе, тоалети и остале просторије, биће постављене нове инсталације и климатизација, замена осветљења и друго.

ПОРОЂАЈИ У БЕТАНИЈИ И У СУБОТИЦИ

У наредних деведесет дана, колико је предвиђено да траје реконструкција породилишта, будуће маме из Сомбора и целог Западнобачког округа биће упућиване на порођај у суботичку Општу болницу или у Клинику за гинекологију и акушерство у Новом Саду, познатију као Бетанију. Према речима др Лазара Рачића, начелника Одељења гинкологије у Сомбору, са ове две болнице склопљен је договор и за сада нема никаквих проблема око пријема трудница и порођаја у овим установама.

  • Када смо 2000 године реновирали породилиште, и тада су жене из Сомбора биле упућиване на порођај у Суботицу или Нови Сад. Захваљујући том позитивном искуству одлучили смо да је најбоље да и сада учинимо исто, јер за та два месеца, колико је реконструкција трајала, заиста нисмо наишли ни на један проблем. Договор је да жене код којих је планиран царски рез буду упућиване у Гинеколошко-акушерску клинику у Новом Саду, зато што у суботичкој болници постоји мањак анестезиолога, исто како и код нас. Да не бисмо оптеретили њих, јер и они имају доста царских резова, договор је да наше труднице са заказаним царским резовима упућујемо у Бетанију, јер у Новом Саду постоји посебно одељење само за то. Труднице које се порађају природним путем могу да бирају где ће се породити, а процену да ли ће трудница моћи безбедно да стигне у суботичку болницу или у Бетанију, одредиће њен гинеколог након прегледа. Када до порођаја дође, уколико се нешто искомпликује и деси да жена ипак мора да се породи на царски рез у Суботици, лекари у суботичкој болници такође ће то урадити без проблема. Многи наши грађани негодовали су што је почела реконстукција породилишта у време када се ради и реконструкција пута према Суботици, али добра вест је да је почетком ове недеље тај пут пуштен у саобраћај, тако да разлога за бригу нема – објаснио је др Лазар Рачић.

Сомборско породилиште затворено је од 25. августа, односно недељу дана пре почетка радова, јер је било потребно све испразнити и оставити „голе зидове“. У међувремену је оспособљен простор на Одељењу гинекологије за хитне случајеве, односно порођаје код којих нема времена да се иде у друге центре.

  • На операционој гинеколикогији направили смо све услове да жене које не могу да безбедно стигну на порођај, можемо овде да породимо. Немамо много места, тако да је то заиста само за хитне случајеве. Све жене код којих почне порођај биће прегледане на нашем одељењу, а потом ће лекар проценити да ли може да стигне у други центар или остаје код нас као хитан случај. Такође, жене којима је заказан царски рез треба три недеље раније да се јаве у клинику у Новом Саду, где ће унапред добити термин пријема у болницу и порођаја – рекао је др Рачић.

ИЗОЛАЦИОНА ЈЕДИНИЦА, АПАРТМАН И ТАТЕ НА ПОРОЂАЈУ

Оно што до сада сомборско породилиште није имало, а након реконструкције хоће, јесте посебна изолациона јединица и двокреветни апартман за жене које желе приватност. Изолациона јединица, према речима начелника Рачића, била је преко потребна, посебно у тренутном времену пандемије. С друге стране, апартман за жене које желе приватност постоји у већини породилишта у Србији и многе жене су изразиле жељу да таква услуга буде уведена и у Сомбору.

  • Тај апартман ће бити леп, модеран и добро опремљен, а боравак ће бити одређен протоколом, који ће донети Управни одбор болнице. Осим тога, направили смо и протоколе за присуство очева на порођају. Да би отац присуствовао порођају требало је да уредимо и један посебан порођајни бокс, који смо предвидели у овој реконструкцији. С друге стране, нисмо ништа ново измишљали него смо видели како то раде у другим срединама, где је присуство очева на порођају већ уведено. Дакле, сваки отац који жели да присуствује порођају мора да прође школицу за труднице заједно са женом, да разговара са два лекара и буде припремљен на оно шта га чека. Ми имамо разних случајева и ситуација, па тако и да очеви, када доведу жену у породилиште, буду у разним психичким стањима. Некад то може да буде и контрапродуктивно, може отац да врши притисак, изазове панику и слично. Због тога ће очеви морати да испоштују протокол и да буду добро припремљени за то. Ипак, приоритет у овој реконструкцији били су нам тоалети, тако да ће сви санитарни чворови бити обновљени. Такође је у плану да се прошири пријемна амбуланта, а у порођајној сали и предрађаони ће бити уведена централна клима. Биће проширена и амбуланта за прегледе, док се у соби за новорођенчад неће ништа мењати, јер је урађена и опремљена по највишим стандардима. Оно што многе жене мучи су кревети и ми желимо да позовемо спонзоре да нам помогну да заменимо барем душеке, који су у доста лошем стању. Капацитет породилишта ће и након реконструкције остати исти – испричао је др Рачић.

ЈОШ УВЕК БЕЗ ЕПИДУРАЛА

У сомборској болници жене још увек не могу да приме епидуралну анестезију која елиминише болове приликом природног порођаја, иако је то свуда у свету постао „златни стандард“. Многе будуће маме надају се да ће се након реконстукције и то променити, али нажалост и даље постоји проблем на који нико из болнице не може да утиче.

  • Сваке године пишемо молбе да нам се омогући да порађамо жене у епидуралној анестезији. Проблем је у томе што немамо довољно анестезиолога, који би поред свакодневних порођаја царским резом могли да се ставе на располагање за порођаје под епидуралном анестезијом. Сваки природни порођај траје по неколико сати, а ми немамо лекара који може да ради само то. Сви лекари на нашем одељењу су спремни да раде и такве порођаје и мислимо да би заиста требало да се тај проблем реши, али то не зависи од нас. Нажалост, осим анестезиолога фали и гинеколога и акушера у целој Србији. Код нас, на пример, ради само шест лекара, а то није довољно. Пре само десет година проценат порођаја царским резом износио је 12 посто. Тада је на 1.000 порођаја било око 110 – 112 царских резова, а било је запослено девет лекара. Данас има 50 одсто царских резова, што је око 500 годишње, а само шест запослених лекара и двоје на специјализацији, који ће да дођу тек за две године. Према прописима, на 100 порођаја требало би да буде запослен један гинеколог-акушер, што значи да би у сомборском породилишту требало да буде десет лекара, а далеко смо од тог броја. Мислим да то довољно говори у каквом смо проблему – казао је, осим осталог, начелник Одељења гинекологије др Лазар Рачић.

У реконструкцију сомборског породилишта биће уложено више од 19 милиона динара, а средства су обезбеђена из буџета Града Сомбора и Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику. Извођач радова је компанија „Сомборелектро”, а рок за завршетак је три месеца. Радови на сомборском породилишту били су првобитно планирани средином прошле године, али су због неповољне ситуације са ковидом тада одложени.

М. Р.