ПОЧЕЛА ИМУНИЗАЦИЈА У СОМБОРУ – ПРВОГ ДАНА ВАКЦИНУ ПРИМИЛО 250 ГРАЂАНА
ПОЧЕЛА ИМУНИЗАЦИЈА У СОМБОРУ – ПРВОГ ДАНА ВАКЦИНУ ПРИМИЛО 250 ГРАЂАНА

Имунизација грађана у Сомбору почела је јуче и обавља се у Градској хали „Мостонга“. Вакцинацију спроводи Дом здравља „Др Ђорђе Лазић“, у сарадњи са Црвеним крстом Сомбор и градским Штабом за ванредне ситуације. Првог дана имунизације вакцину је примило 250 грађана старијих од 65 година, који су се пријавили путем портала eУправа, након чега им је заказан термин, а њихов долазак је потрвђен путем кол-центра Црвеног крста Сомбор.

Пункт за имунизацију јуче је обишао градоначелник Антонио Ратковић, који је истакао да је у кратком року све успешно организовано и позвао суграђане да се одазову вакцинацији.

  • Хвала свима који су се укључили, посебно Дому здравља, Црвеном крсту Сомбор, Јавним комуналним предузећима и установама, који су дали своје људе како би помогли да овај пункт функционише. Позивамо и апелујемо на све људе који могу да приме вакцину, да се одазову и да се пријаве преко е-Управе, поручио је Ратковић.

Директорка Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“ Сомбор др Емеше Ури је рекла да су у Градској хали тренутно ангажована два тима и два пункта за вакцинацију, с тим да постоји још један тим у резерви и додала, да ће се капацитети проширити уколико за то буде потребе.

  • Ја бих овом прилиом да се захвалим Граду, градоначелнику и свим локалним фирмама које су нас подржале, јер смо морали за неких 48 сати да оспособимо овај објекат за ову намену и ја верујем да ћемо успети све то да одрадимо. Вакцине су кинеског порекла, подобне су, значи могу да их примају и старији грађани. Након интервјуа са лекаром, односно прегледа, потребно је да се утврди да ли постоје неке контраиндикације, али пошто имамо медицински тим и имамо увид у њихове картоне ни то није проблем, казала је др Ури.

Грађани који желе да приме било коју од вакцина за имунизацију против корона вируса треба да се пријаве путем портала е-Управа: https://euprava.gov.rs/imunizacija-covid-19. Након тога ће добити обавештење о заказаном термину и позив из кол-центра ради потврде термина. Долазак грађана на имунизацију заказује се у размацима од 10 минута и није потребно да се долази пре заказаног термина, како се не би стварале гужве.

Приликом уласка халу „Мостонга“ грађанима се мери температура и попуњавају се упитници, а затим почиње сам процес вакцинације. Када се вакцинише особа треба да сачека још 15 минута у посебној чекаоници, након чега одлази кући. Људи из кол-центра ће након тога поново позивати особе које су примиле вакцину, а вакцинисани грађани су у обавези да се јаве уколико дође до неких компликација.

За тешко покретна лица која су се пријавила за вакцинацију, а немају могућност да дођу, обезбеђен је превоз.

Имунизација становништава је најефикасније средство за сузбијање епидемије и заштиту здравља људи. У складу са тим, позивају се сви заинтересовани грађани за имунизацију против болести КОВИД-19 да се пријаве попуњавањем упитника на порталу е-Управа https://euprava.gov.rs/

Оставите одговор