ПИРОТЕХНИЧАРИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ОБЕЗБЕЂУЈУ РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ РЕЗЕРВОАРА ЗА ВОДУ НА СОМБОРСКОМ АЕРОДРОМУ
ПИРОТЕХНИЧАРИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ОБЕЗБЕЂУЈУ РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ РЕЗЕРВОАРА ЗА ВОДУ НА СОМБОРСКОМ АЕРОДРОМУ

У оквиру реализације редовних задатака, припадници јединице за разминирање и уклањање неексплодираних убојних средстава ангажовани су на чишћењу загађених површина у војним објектима широм Србије. Своје задатке обављају свакодневно на аеродрому „Дубиње“ код Сјенице, војном објекту у околини Ужица, те касарни „Аеродром“ у Сомбору. На свим локацијама где су ангажовани, официри и подофицири имају задатак да очисте војне објекте од заосталих неексплодираних убојних средстава и створе безбедне услове за боравак и рад.

Jединицa за разминирање и уклањање неексплодираних убојних средстава

Касарна „Аеродром“ у Сомбору је током 1999. године више пута бомбардована, а стручна екипа војних пиотехничара је 2001. године извршила пиротехничко извиђање и утврдила да у касарани на полетно-слетним стазама постоје отвори и кратери који указују на дејства авионских бомби. Због сумње за евентуално заосталим неексплодираним убојним средствима, у касарни у Сомбору је ангажована пиротехничка екипа ради стварања услова за безбедно извођење инфраструктурних радова на уређењу касарне.

Пиротехничка екипа Војске Србије у сомборској касарни извршава планске задатке пиротехничког обезбеђења радова на реконструкцији спољне водоводне мреже и изградњи нових резервоара за воду, а који су од значаја за подизање стандарда живота, рада и боравка лица у касарни.

Како је саопштио Генералштаб Војске Србије, током извођења наведених радова пиротехничари нису пронашли неексплодирана убојна средства, а радови ће бити настављени све док временски услови то буду дозволили.

Из генералштаба Војске Србије су за Сомборњуз објаснили да динамика уклањања неексплодираних убојних средстава у војним комплексима зависи од низа сложених фактора од којих су кључни врста и тип убојног експлозивног средства, метеоролошки услови, састав земљишта, расположивост савременом опремом и одобрена финансијска средства. У допису Генерлштаба који је стигао у нашу редакцију стоји да Војска Србије чини велике напоре на чишћењу војних комплекса од заосталих неексплодираних убојних средстава из периода НАТО агресије на СРЈ 1999. године, како би створила повољне услове за бржи инфраструктурни развој, заштитила људе, имовину и животну околину, а један од приоритета је касарна „Аеродром“ у Сомбору.

Оставите одговор