„НАСЛЕЂЕ“ СЕЛМЕ ЂУЛИЗАРЕВИЋ – КАРАНОВИЋ У ГАЛЕРИЈИ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА
„НАСЛЕЂЕ“ СЕЛМЕ ЂУЛИЗАРЕВИЋ – КАРАНОВИЋ У ГАЛЕРИЈИ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

Изложба радова Селме Ђулизаревић-Карановић под називом „Наслеђе“ у Галерији Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор биће отворена 9. марта 2021. године од 19 часова електронским путем. Посетиоци ће бити у прилици да посете изложбу непосредно након отварања, уз поштовање свих мера превенције.

Ауторка изложбе, Селма Ђулизаревић-Карановић, бави се радовима изведеним у текстилу који су у функцији њене сликарске поетике, а нису модне креације или дизајн одевних предмета. Ти радови су истраживање граница женског идентитета.

Изложба на којој је главни предмет женска кошуља инспирисана је етнографском грађом, традиционалном ношњом са ових простора. Кошуље на овој изложби варирају у кроју и у начину украшавања. Вез је присутан, као један од начина исликавања површине, односно рукописом исписани поетски текстови имају декоративну функцију и функцију нослилаца поруке. Пројектовање фотографија са мотивима цветова на кошуље је такође један од приступа у „сликању“ површине кошуље. Свака кошуља треба да се сагледава појединачно и свака има свој поетски потенцијал. Изложба се зове „Наслеђе“ јер је израда ових одевних предмета била традиционално женски посао, који се преносио с колена на колено.

Поставка у сомборској галерији ће трајати до 27. марта.

Селма Ђулизаревић-Карановић рођена је у Сарајеву 1967. године. Студирала је на Одсеку за историју уметности на Филозофском факултету у Београду. Дипломирала је на Сликарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду, 1994. године. Стекла је звање доктора уметности из области сликарства под менторством професорке Анђелке Бојовић 2012. године. Члан је УЛУС-а од 1995. године. Самостално је излагала 28 пута у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Белгији од 1991. године. Учествовала је на преко 30 групних изложби у земљи и иностранству и добитница је бројних награда и признања. Ради као ванредни професор на Факултету примењених уметности у Београду на Графичком одсеку.

Оставите одговор