ОВОГОДИШЊИ „ЛЕМЕШ КУЛЕН ФЕСТ“ ОКУПИО БРОЈНЕ ПОСЕТИОЦЕ И ИЗЛАГАЧЕ
ОВОГОДИШЊИ „ЛЕМЕШ КУЛЕН ФЕСТ“ ОКУПИО БРОЈНЕ ПОСЕТИОЦЕ И ИЗЛАГАЧЕ
  • Post category:Друштво

Данас се у Светозар Милетићу одржава традиционална манифестација „Лемеш кулен фест“. Ово, петнаесто по реду издање Фестивала, привукло је бројне суграђане, као и преко 20 излагача својих гастрономских специјалитета. Овогодишњем „Лемеш кулен фесту“ присуствовали су и Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић и градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић, који су се обратили присутним гостима приликом свечаног отварања ове манифестације.

Ратковић је изразио лично задовољство тиме што домаћини манифестације успевају да одрже ову лепу традицију.

„Ево 15. по реду Фестивал посвећен Лемешком кулену се одржава у континуитету. Петнаест година није мало да се организује једна манифестација и долази до засићења, али упорни људи, вредни људи из Месне заједнице су то наставили и ја им овом приликом честитам и желео бих да још много година Kулен фест буде и даље овде у Милетићу и да буде све више и више људи, а видимо и данас да имамо госте и из Републике Хрватске из Словеније и Мађарске, што говори о значају ове манифестације“.

Покрајински секретар нагласио је значај ове манифестације за целокупан сомборски крај и промоцију гастрономских специјалитета који су, још пре шест година, добили ознаку географског порекла „Лемешки кулен“ као заштићено име порекла производа, за ферментисану суву кобасицу направљену од првокласног свињског меса.

„Идеја Покрајинског секретаријата јесте да помогне што већи број манифестација и ми ускоро очекујемо Kонкурс за подршку манифестацијама. У Војводини се у току једне године одржи преко 1800 манифестација и ми се трудимо да то испратимо. Дакле, за нас нема великих или малих манифестација, не правимо никакву разлику између Егзита, Тамбурица феста, Завичајних дана у Суботици, Лемешког кулена, Kултурног лета у Змајеву, за нас су све манифестације веома значајне и управо идеја јесте да, заједно са Градом Сомбором, направимо аутентичне локалне производе, који ће представљати градове на сајмовима које ми финансирамо. И Лемешки кулен јесте нешто што је веома карактеристично и хоћемо да направимо робну марку да повежемо са „Најбоље из Војводине“, да бисмо могли да задржимо туристе, којих има, све већи и већи број, али морамо им понудити нешто што је аутентично“.     

Подсетимо, ова манифестација има за циљ промоцију аутентичног бренда Светозар Милетића, као и рецептуре израде и чувања Лемешког кулена, која се преноси са генерације на генерацију. Посетиоци су у прилици да данас у Милетићу, уз пригодан културно-уметнички програм који се одиграва током целог дана, осим Лемешког кулена, дегустирају и купе остале домаће специјалитете, шунку, сланину, млевену паприку, као и домаћа вина и ракије.

Током поподневних и вечерњих часова, одржаће се и такмичење произвођача кулена. Организатор манифестације је Удружење „Лемешки кулен“.