ОВЕ ГОДИНЕ ЗАПЛЕЊЕНО ДУПЛО ВИШЕ КРИЈУМЧАРЕНИХ ЛЕКОВА НЕГО ПРЕТХОДНЕ
ОВЕ ГОДИНЕ ЗАПЛЕЊЕНО ДУПЛО ВИШЕ КРИЈУМЧАРЕНИХ ЛЕКОВА НЕГО ПРЕТХОДНЕ

Да кријумчарење лекова узима све више маха и да прогресивно расте, говоре подаци да су цариници од почетка ове године запленили готово милион појединачних доза различитих лекова, што је дупло више у односу на прошлу годину када је заплењено два пута више медикамената него у 2018. години.

Само током овог месеца откривено је више од 50.000 различитих медикамената, а једна таква заплена забележена је и 22. децембра 2020. године на граничном прелазу Хоргош, када су цариници у сарадњи са полицијом запленили око 1.200 таблета лека „ксанакс“, који садржи психоактивне супстанце. Путник је заједно са откривеним таблетама предат у даљу надлежност полиције и тужилаштва.

Какву опасност шверцовани лекови могу представљати по здравље опште је познато, а кризна времена, као што је пандемија коронавируса у читавом свету, додатно мотивишу на нечасну и нелегалну зараду од ове врсте кријумчарења.

Управа царина настоји да сходно својим могућностима стане на пут свима онима, који су у том ланцу ради профита спремни чак и на то да свесно угрозе нечије здравље и живот, а постигнути резултати сведоче о томе да су им цариници озбиљна препрека.

Оставите одговор