ОТВОРЕНО ПРВО ИНКЛУЗИВНО ДЕЧИЈЕ ИГРАЛИШТЕ У СОМБОРУ
ОТВОРЕНО ПРВО ИНКЛУЗИВНО ДЕЧИЈЕ ИГРАЛИШТЕ У СОМБОРУ

Прво инклузивно дечије игралиште у Сомбору је званично отворено. Игралиште се налази у Парку хероја, а изграђено је са прилазним стазама, меканом гуменом подлогом и прилагођеним справама за играње, тако да имају приступ и у њему могу да се играју и деца са тешкоћама у развоју.

Иницијатива за постављање дечијег игралишта ове врсте потекла је од Покрета малих људи Србије, а финансијер изградње је Град Сомбор и фирма „Мобилити“.

Игралиште је званично отворила градоначелница Града Сомбора Душанка Голубовић истакавши да је ово игралиште настало као резултат сарадње локалне самоуправе са удружењем грађана и да је оно намењено свој деци.

  • Идеја да отворимо инклузивно игралиште потекла је крајем прошле године од Покрета малих људи Србије и захваљујући њиховој иницијативи, у којој је било и бројних других предлога, ово је био само први који смо реализовали. Започели смо са реализацијом почетком ове године и половином године успели званично да га отворимо. Подсетићу да је Сомбор пре две године био град који је добио посебну награду од стране заштитника грађана за приступачност и већ кроз ранију реализацију пројеката показали смо да водимо рачуна о потребама особа са инвалидитетом, или са другим врстама потешкоћа. Овај град желимо да учинимо приступачним и отвореним за свакога. Управо такво јесте и ово игралиште које је заправо намењено за сву децу, како града Сомбора, тако и за све оне који град посећују, али у сваком случају по први пут прилагођено је и деци која имају потешкоће у развоју, изјавила је овим поводом градоначелница Голубовић.

Председник Покрета малих људи Србије Милан Граховац се захвалио што је подржана идеја да се у Сомбору изгради једно овакво дечије игралиште за децу са инвалидитетом и са тешкоћама у развоју.

  • Сомбор је мислим трећи или четврти град у Србији који има једно овакво дивно игралиште, по мени можда чак и најбоље од оних у другим градовима. Драго ми је да ће деца са тешкоћама у развоју и инвалидитетом имати место где ће се играти са осталом децом. Најбитније је да се шири једна позитивна порука, да деца заједно кроз игру разумеју једни друге и њихове потребе, поручио је Граховац.

У изградњи првог инклузивног игралишта у Сомбору учествовала је и компанија „Мобилити“, која је као друштвено одговорна компанија која се бави пре свега бригом о деци са тешкоћама у развоју, свој допринос дала изградњом прилагођене подлоге према одговарајућим стандардима.

Оставите одговор